Artiklar 
Bok-
presentation:
Höjd över varje misstanke : en bok om Jan Guillou
Författar-
presentation:
Paul Frigyes
Tove Jansson : arbeta och älska
Tuula Karjalainen
Stoner
John Williams
CD-skiva
361 kr
Pocket
69 kr
Kunskapens frukt
Liv Strömquist
Danskt band
257 kr
Märta och Hjalmar Söderberg : en äktenskapskatastrof
Björn Sahlin
Danskt band
315 kr
Mörka platser
Gillian Flynn
Röstningen är avslutad
Per Lindberg
Häftad
172 kr
Stopptid
Juli Zeh
Inbunden
273 kr
Ondska
Eirikur Örn Norddahl
Pocket
69 kr
Kleptomania
Kristina Hård
Danskt band
64 kr
Det handlar om dig
Sandra Beijer
Pocket
66 kr
Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk
Ulrika Hoffer
Danskt band
151 kr

Årets höjdpunkter

Böckerna vi minns från 2014

2014 går mot sitt slut och vi summerar den bokflod som passerat redaktionen. Vad stack ut och vad etsade sig fast? 

Bland de tusentals titlar som ges ut i Sverige varje år faller de flesta i glömska så fort de lämnat tryckpressarna. Men några hänger kvar.

2014 började med en sensationslysten bok som trycktes och skickades ut till recensenter – men sedan drogs in efter en tevesänd debatt mellan författaren och personen som boken skulle ge ett närgånget porträtt av. Det handlar förstås om "Höjd över varje misstanke", boken om Jan Guillou som drogs in av förlaget på grund av faktamissar innan den ens hade börjat säljas. (Boken kom senare ut på ett annat förlag med titeln "Jan Guillou utifrån".)

En annan bok som uppmärksammades över hela världen var Stephen Kings "Doktor Sömn" – uppföljaren till "The Shining". Efter 36 år skulle vi få veta hur det gick för sonen till den skräckinjagande pappan som sprängde ett helt hotell i luften. 

Hyllade Josefin Klougarts tredje roman "En av oss sover" kom ut på svenska i februari och recensenterna var lyriska, så även LitteraturMagazinets. 

I april kom Torgny Lindgren med en till bok trots att han för länge sedan påstått sig ha skrivit sin sista bok. Men "Klingsor" kom i alla fall – till förtjusning för alla de läsare som älskar Lindgrens speciella prosa. 

Bokåret 2014 har också handlat en hel del om Tove Jansson eftersom hon detta år skulle fyllt 100 år. En ny biografi ("Tove Jansson: Arbeta och älska") kom i början av året och en brevsamling i slutet ("Brev från Tove Jansson"). Däremellan kom nytryck av flera av hennes böcker, både barnböcker och den självbiografiska "Bildhuggarens dotter".

Folkkära och flerfaldigt prisade Majgull Axelsson släppte nytt i mars och fick prata många gånger om i tidningar och teve om sin "Jag heter inte Miriam", en skakande roman om en förintelseöverlevare som byter identitet för att överleva. 

I april gav polisen Jonas Trolle ut en bok som fick både kvällstidningarna och SVT-programmet "Skavlan" att bli alldeles vilda av upphetsning. Det handlar förstås om "Jakten Kapten Klänning", boken som skulle avslöja detaljer om gripandet av våldtäktsdömde Göran Lindberg.

Lagom till sommaren kom en av årets mest sågade böcker, Thomas Bodströms självbiografi "Det man minns". Flera namnkunniga recensenter var inte nådiga och lät fingrarna dansa en dräpande dans över tangenterna.

Men även en av årets mest hyllade böcker kom ut lagom till sommaren nämligen "Stoner" av den sedan länge avlidne John Williams. Sällan har så många instämt i en enig kör som lovsjöng en bok som var både tråkig och lysande.

Några av sommarens alla deckare blev "VIP-rummet" av Jens Lapidus, "Björndansen" av Roslund och Thunberg, "Zack" av Mons Kallentoft och Markus Lutteman och "Den man älskar" av Mari Jungstedt

Under hösten duggade det tätt av boksläpp från författare som många älskar. Under loppet av bara några månader kom "Den lysande världen" av Siri Hustvedt, "Beckomberga: Ode till min familj" av Sara Stridsberg, "Twist" av Klas Östergren, "Utan personligt ansvar" av Lena Andersson, "Britt-Marie var här" av Fredrik Backman och "Liv till varje pris" av Kristina Sandberg. Bland LitteraturMagazinets recensenter blev det mer eller mindre slagsmål...

Ett seriealbum hamnade också i fokus när Liv Strömquist gav ut "Kunskapens frukt" – en både roligt men också folkupplysnade album om kvinnans kön. 

Sedan fick Patrick Modiano Nobelpriset i litteratur.
 

Här svarar några av LitteraturMagazinets recensenter på frågan:

Vilken bok minns du bäst från 2014?

Anita Björkqvist, recensent med inriktning på skönlitteratur och facklitteratur:
– I min värld är det teamet Johan Cullberg och Björn Sahlin som har rört upp mest känslor med boken ”Märta och Hjalmar Söderberg – en äktenskapskatastrof”. I den skildras sveken mot Märta, hur hon plågas av reumatism men blir förklarad sinnessjuk och mentalt efterbliven och skuffas undan på anstalt genom en komplott av resursstarka män som maken Hjalmar och bokförläggare Bonnier. Boken cirkulerar nu bland mina vänner, som ilsket muttrar över Märtas öde när de lämnar den vidare. Häromdagen tänkte jag på Märta när tidningarna skrev om polisens register över krångliga och otillräkneliga kvinnor som anmäler misshandel.

Kristina Jägfeldt, recensent spänninslitteratur:
– Från året som gått minns jag den psykologiska deckaren ”Mörka platser” av Gillian Flynn med extra värme. Berättelsen om Libby Day och hennes dysfunktionella familj är bland de hemskaste jag någonsin läst – och ändå var den fullkomligt omöjlig att sluta läsa... Ser fram emot filmatiseringen nästa år!

Sebastian Lönnlöv, poesi- och serieredaktör:
– Per Lindbergs diktsamling "Röstningen är avslutad" har en humoristiskt lakonisk ton som jag inte sett maken till i nutida svensk poesi. Denna nya bekantskap förde mig till olika biblioteksmagasin och diverse dammiga vikariat, tills jag hade läst precis allt av Per Lindberg!

Henrik Elstad, skräckredaktör:
– Juli Zehs dubbelbottnade relationsdrama ”Stopptid” var kanske årets allra bästa läsning. Eiríkur Örn Norðdahl skildrade nyfascismen och människans väsen som ingen annan i ”Ondska”. Både Zeh och Örn är författare som jag tidigare hade läst en bok vardera av men under året växte de till riktiga favoriter.

Emma Kreü, fantastikredaktör:
– Bland årets stora läshöjdpunkter finns "Kleptomania" av Kristina Hård. Det är en suggestiv berättelse där det mörka i den nordiska naturen släpps fram. Första delen i en trilogi och jag ser fram emot fortsättningen!

Hedvig Sjöström, redaktionsmedlem:
– Kristian Gidlunds "I kroppen min/Vägsjäl" är årets starkaste bok för mig. Gidlund har en unik förmåga att behandla både livet och döden på ett respektfullt och ödmjukt sätt. Språket är poetiskt vackert, och vetskapen om att författaren inte längre finns bland oss gör att jag läser hans ord långsamt och med stor vördnad.

Jonna Lindberg, redaktör ungdomsböcker:
– Den bok som sticker ut mest, inte bara i år utan inom ungdomslitteratur över lag, är Sandra Beijers ”Det handlar om dig”. Det är svårt att skriva fint om kärlek utan att det blir klyschigt, men hon lyckas verkligen. Mycket igenkänning, starka känslor och utan pekpinnar. Rekommenderas!

Erika Wallman, redaktör mat och barn:
– På hedersplats i mitt kök står "Orka torka" av Lotta Sjöberg, en vansinnigt rolig och befriande fotobok för oss som vägrar ljust och fräscht till förmån för roligare saker. Den mest använda kokboken är Ulrika Hoffers "Smarta sötsaker". Den fick matberedaren att gå så varm att den gick sönder!

Joanna Górecka, recesent:
– På grund av min otyglade kärlek till Lena Dunhams råhet och hennes sätt att tänja på vad femininitet egentligen är för något är årets bok "Not that kind of girl".


Profil: Hanna Modigh Glansholm

29 december 2014
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4