Julklappstips i sista minuten - LitteraturMagazinet

 Artiklar 
Bok-
presentation:
Findus flyttar ut
Författar-
presentation:
Sven Nordqvist
Inbunden
Finns i lager, 158 kr
Harry Potter och de vises sten
J. K. Rowling
Kartonnage
226 kr
Inbunden
334 kr
De vassa tändernas skog
Carrie Ryan
När två blev tre : förstagångsföräldrars funderingar, farhågor och fantasier
Daniel Åberg
Pocket
66 kr
Saker min son behöver veta om världen
Fredrik Backman
Potensgivarna
Karin Brunk Holmqvist
CD-skiva
190 kr
Storpocket
140 kr
Flakmopedisten
Lasse Berghagen
Artighetsreglerna
Amor Towles
Gubbe och katt : en kärlekshistoria
Nils Uddenberg
Berättelsen om O
Pauline Réage

Tips på hårda paket – till hela familjen

Julklappstips i sista minuten

Bara några dagar kvar till dopparedan. Ont om idéer? Lugn! LitteraturMagazinet hjälper dig med julklappstipsen för hela familjen!

Det kan vara riktigt marigt att fundera ut de bästa klapparna. Men ta hjälp av LitteraturMagazinet så löser sig allt! 

Till barnet under 6 år:
Findus flyttar ut” av Sven Nordqvist
Pettson och Findus har varit barnens favoriter i många år och när det äntligen kommer en ny bok om Findus försöka att flytta hemifrån, full av underbara illustrationer, så är det en given klapp under granen.

Till barnet 6-12 år:
Harry Potter och de vises sten” av J.K. Rowling
En moder klassiker som inte blir gammal i första laget, om den föräldralöse pojken Harry Potter som blir kallade till skolan för magiker. Rolig, fylld av magi och uppmuntrar till läsglädje, vad finns det att inte tycka om? Ett självklart val för att uppmuntra till framtida läsning!

Till tonåringen:
De vassa tändernas skog” av Carrie Ryan
I en inte alltför avlägsen framtid lever människorna i det som är spillror av den amerikanska civilisationen efter att ett virus spridits och odöda människor tagit över största delen av världen. I De vassa tändernas skog kämpar de sista människorna för överlevnad, något som blir allt mer komplicerat. Spännande om en alternativ framtid.

Till de blivande föräldrarna
”När 2 blev 3: Förstagångsföräldrars funderingar, farhågor och fantasier” av Daniel Åberg och Johanna Öberg.
Författarna berättar om hur omvälvande det är med första barnet, om livet som förändras på alla sätt och vis, om hur man hanterar sömnbristen, kärleken, könsrollerna och omgivningen. Om att livet till sto del förändras, men inte riktigt överallt.


Till småbarnsföräldrarna
”Saker min son behöver veta om världen” av Fredrik Backman
Humoristiskt för småbarnsföräldrar om allt det som händer när barnen växer upp, om det man vill lära sina barn och allt det som aldrig blir som man har tänkt sig. Skriven från författaren till dennes son, med förklaringar och ursäkter om det som den vuxne kan representera i ett barns liv, från att vara skämmig, annorlunda till varför man ibland gör som man gör.

Till mormor och farmor
Potensgivarna” av Karin Brunk Holmqvist
Humoristisk berättelse om de åldrade systrarna Svensson som vaknar till nytt liv när det flyttar in en stilig man i villan bredvid, samtidigt som de upptäcker örter med oanade egenskaper i trädgården. En skröna som lockar till skratt med det humoristiska i vardagen.

Till morfar och farfar
Flakmopedisten” av Lasse Berghagen
Skrönor från Lasses egna somrar på släktgården i Dalarna, som förgylldes av flakmopedisten Hubbe som berättade allt man behövde veta som liten grabb på 1950-talet. En blandning av sanning och lokala skrönor .

Till dina egna föräldrar
Oktober i Fattigsverige: en dagbok” av Susanna Alakoski
Självbiografiskt om hur Susanna försöker närma sig sin egen ungdomstid, samtidigt som hon befinner sig i ett Sverige där fattigdomen fortfarande finns kvar. Om starka minnen från barndomen, blandat med insikten att mycket på många sätt inte har förändrats. Om det svenska samhället nu och då.

Till bästa kompisen
”Artighetsreglerna” av Amor Towels
Triangeldrama i New York på 1930-talet, med klasskillnaderna som bakgrund, när tre vänner försöker hålla sina relationer vid liv. Om allt det där som ligger under den polerade ytan, svartsjuka, svek och människor som är beredda att gå över lik för att få det de vill ha.

Till djurälskaren
”Gubbe och katt: en kärlekshistoria” av Nils Uddenberg
Författaren Nils hade aldrig planerat att skaffa en katt, men så satt den utanför fönstret en dag och lyckades nästla sig in i livet på ett oväntat sätt. Som utbildad psykolog börjar han fundera mellan relationen till husdjuret, är det möjligt att djur har mänskliga drag? Och hur stora behov har en människa av djuret?

Till partnern
”Berättelsen om O” av Pauline Réage
Ett kärleksbrev i romanform mellan två författare, berättelse om O som fastnar i ett behov av underkastelse och begär, där hon till slut inte längre vet vart hennes egen vilja börjar och hennes älskares tar vid. Erotik som publicerades redan på 1950-talet.  


Profil: Emma Kreü

21 december 2012
 

Anmäl textfel

 Ditt bästa julklappstips 2012? 

"Agaat" av Marlene Van Niekerk

Som om jag frågat av Johanna Lindbäck. Väldigt bra och tänkvärd bok. Perfekt att ge till ungdomar i ett ganska brett åldersspann (eller till vuxna, det funkar också fint). Jag kommer själv ge den till en trettonåring.

Jag vill tipsa om underbara serier som har kommit ut, särskilt vill jag tipsa om ”Smålands mörker” av Henrik Bromander, som kom tidigt under året men står sig väl i konkurrensen med andra seriealbum.

Julen ger tid för eftertanke och Susanna Alakoskis bok "Oktober i Fattig-Sverige" påminner om att människor har olika förutsättningar såväl i juletid som i livet.

"Svenska barnvisor - urval, piano, munspel" av Tina Ahlin. Perfekta julklappen för alla musikälskande ungar, 50 barnvisor med text, noter och melodi. Nu finns ingen ursäkt att inte sjunga mer tillsammans.

Leta reda på någon bilderbok av den australiensiske Alma-pristagaren Shaun Tan. En fantastisk bildvärld väntar på stora och små ögon!

Katrine Kileos, "Det enda könet." För att den där illavarslande magkänslan gällande ekonomi och jämställdhet ska få understöttning av hårda fakta.

”När Leo blev uppäten” är en en rolig, självständig bok för äventyrslystna barn. Den är spännande, utmanar fantasin och ger tillfälle för skratt, både för vuxna och barn.

Alla typer av samlingböcker med kortare julberättelser är det som får julstämningen att infinna sig hos mig!

Julen är mest för barnen tycker jag och där är mitt bästa julklappstips är en barnbok om Kiwi, till exempel "Kiwi och monsterhund". Charmig välskriven underfundig historia som underhåller både liten och stor.

"En röd liten fågel i juletid" – Fannie Flagg. Helt underbar!

Nyfiken på mer kinesisk litteratur efter Mo Yan men trött på traditionella romaner? Låt Can Xue roman "Genombrottet" förändra ditt sätt att läsa!

”Haren med bärnstensögon” av Edmund de Waal. Fackbok, familjekrönika och historiebok i ett. Om utvecklingen i Europa från 1860-talet till efter Andra Världskriget, genom författarens egen familj.

"Sandmannen" av Lars Kepler tror jag går hem över lag i stugorna.

Som många andra har jag en djup förkärlek för Astrid Lindgrens författarskap och eftersom jag dessutom har småbarn, blev "Tomten är vaken" ett självklart bokköp inför den här julen.

JK Rowlings "Den tomma stolen". Dels för att alla barn som följt Harry Potter från början numera har hunnit bli vuxna läsare, dels för att boken är en intressant allegori över vårt samhälle.

Jag gör mycket julgodis och tycker det är svårt att hitta bra böcker om detta, så tipsar jag om ''Julgodis; för små och stora sockerbagare'' av Johanna Westman. En väldigt bra bok med en stor variation.

 Intervjuer 

Äntligen fredag!

Hur många bokcirklar läser om Maj just nu, Kristina Sandberg?

Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.

– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad betyder ett pris, Lotta Lundberg?

Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.

– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Varför ger ni ut Guantánamo-dagboken på svenska?

"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.

– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Vad händer i oss när vi läser en bok, litteraturprofessorn?

Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.

– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur var det att arbeta om Katitzi-böckerna?

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.

– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Hur är det att översätta en Nobelpristagare?

Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?

Läs mer ...

Äntligen fredag!

Grattis till Katapultpriset, Agnes Gerner!

I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4