Tio tips på sommarpocket
Lagom till sommaren kommer flera intressanta titlar i pocket. Här är tio titlar som du inte får missa.
Sommarböcker ska vara spännande, tjocka och gärna lättlästa. Det kom LitteraturMagazinets medarbetare överens om när vi ordnade en liten intern omröstning.
– På loven brukar jag alltid vilja gotta ner mig i en lång bok – en sån där som man aldrig hinner läsa till vardags, säger Carl Magnus Juliuson som är recensent i LitterturMagazinet.
Ren underhållning är också något som förknippas med semesterläsning.
– Jag vill gärna läsa en historisk roman med många sidor, säger Viola Kondracki, också recensent.
Böcker med ett vackert språk stod också högt på önskelistan.
Dessutom vill vi att en eller annan klassiker slinker ner medan vi låter kropp och själ få sin välbehövda vila.
Och så var det det där med formatet... Sommarböcker ska gärna vara lätta.
– Man ska få ner många i packningen samt orka ligga på rygg och läsa dem, säger Elin Lucassi i LitteraturMagazinets redaktion.
E-böcker är förstås en bra lösning. Men för er som vill läsa på papper kommer här tio tips på sommarböcker i det klassiska lätta pocketformatet. De flesta är helt nya i pocket.
1. "Barnbruden" av Anna Lestadius Larsson
Här finns intriger, kärlek, vänskap, svek och hor – ja, allt vad tänkas kan. Journalisten Anna Laestadius Larssons debutbok är både charmig och lättläst och skildrar livet vid Gustav III:s hov på 1700-talet. Huvudperson är den blott 15-åriga Hedvig Elisabeth Charlotta som hämtas till Sverige från Tyskland för att bli gemål till Gustav III:s bror, hertig Karl. Syftet är förstås att Sverige ska få en ny tronarvinge. Boken är första delen i en planerad trilogi. Kom i pocket i juni.
2. "Vägen mot Bålberget" av Therése Söderlind
Den här romanen kan mycket väl vara den ultimata sommarboken! Tjock, spännande och välskriven ligger den där och utmanar oss att reflektera över oss själva. Mot en fond av häxprocesserna i 1600-talets Nyland vid Ångermanälven skildras en dramatisk släktsaga i fyra generationer. Boken kom i pocket redan julen 2013 men slinker ändå med på den här listan. Therése Söderlind är dessutom aktuell som sommarpratare den 14 juli 2014.
3. "Americanah" av Chimamanda Ngozi Adichie
Chimamanda Ngozi Adichies senaste tegelstensroman har tyngd i både omfång (över 500 sidor) och innehåll. Den handlar om vår tid och om att vara invandrare från Afrika i Europa och USA. Här finns teman som ras och klass och Chimamanda Ngozi Adichie väver en stor berättelse över tid. Missa inte! Kommer i pocket i juli 2014.
4. "Vi kom över havet" av Julie Otsuka
Julie Otsuka är just nu aktuell med sin andra bok på svenska, "När kejsaren var gudomlig". Passa på att läsa hennes första översatta bok i den här lilla behändiga pocketutgåvan. Romanen är tunn men träffar där den ska. Och språket fantastiskt! Läs och njut!
5. "På västfronten intet nytt" av Erich Maria Remarque
Remarques välskrivna krigsroman från 1929 gavs ut i ny pocketutgåva våren 2014. Anledningen är 100-minnet av inledningen av Första världskriget 1914. Boken är en modern klassiker som skildrar krigets fasor och på ett oförglömligt sätt påminner oss om det självklara: att personen som står på andra sidan skottlinjen också är någons far, son, älskare. Dessutom är boken en svidande kritik av krig som sådant. Låt lite svärta och eftertänksamhet sippra in i sommaridyllen!
6. "Livrädd" av Sharon Bolton
Det här är en av de mest hyllade översatta kriminalromanerna från 2013. Det är en deckare i kategorin psykologisk thriller som håller läsaren i ett järngrepp ända till slutet. Den unga kriminalpolisen Lacey Flint får i uppdrag att försöka ta reda på om det ligger något brott bakom en serie märkliga självmord. Boken är välskriven, väldisponerad och rykande färsk i pocket.
7. "Åren i Paris" av Paula McLain
Mellankrigstid, Paris, konstnärsbohemer... Det här är en roman om Hemingways första äktenskap med den åtta år äldre Hadley. Boken är en fri fantasi utifrån en del biografiska fakta och utspelar sig i 1920-talets Paris. Romanen är skriven i jagform ur Hadleys synvinkel och ger ett fascinerande porträtt av Hemingway. Romanen fungerar framför allt som inspiration för att läsa Hemingway!
8. "Komma och gå" av Taiye Selasi
Det här är en historia om en splittrad familj i Ghana som sammanstrålar när fadern dör. Historien utspelar sig från 1960-talet fram till nutid. Författaren har hyllats unisont och jämförs med Zadie Smith och Chimamanda Ngozi Adichie. Kommer i pocket i juli 2014.
9. "Djävulen hjälpte mig" av Caroline Eriksson
De spektakulära Yngsjömorden 1889 fortsätter att fascinera. Det här är en dramatisering i romanform av omständigheterna kring när den sista kvinnan, Anna Månsdotter, avrättades i Sverige. Det är egentligen ingen bladvändare men ändå spännande. Med ett målande språk beskrivs starka känslor och intressanta karaktärer. Finns i pocket sedan julen 2013.
10. "Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien" av Mohsin Hamid
Släng med den här lilla nätta boken i läshögen! Den är förvisso tunn men är läsvärd för sitt egensinniga upplägg. I form av en självhjälpsbok berättar Mohsin Hamid hur den extremt fattige tar sig till extrem rikedom. Undvik exempelvis alla former av idealism och se upp så att du inte bli kär! Galghumor och allvar på samma gång. I pocket i juni.
Anmäl textfel