Intervju 

Litteraturmagazinet möter Michelle Sacks

Michelle Sacks: "Jag älskar Sverige"

Ute öser regnet ner och det blåser kallt. Nu kan du väl ändå inte älska Sverige, säger jag. Men jo, även i det här tråkiga vädret gör hon det. Men har hon varit här i början på mars? När smutsig slaskig snö förstör ens skor och vilja att leva? Nej, det har hon inte, erkänner hon. Men hon älskar verkligen Sverige, Michelle Sacks.

Jag träffar henne i början på maj när hon är här för att marknadsföra pocketutgåvan av "Hem ljugna hem", som jag hoppas kommer att packas ner i varje väska i sommar. 

Boken handlar om det amerikanska paret Merry och Sam som flyttar hit, till den lantliga idyllen utanför Sigtuna. Här skall de leva det perfekta livet. Sam skall satsa på sin filmkarriär och Merry skall bli den perfekta hemmafrun som syltar och saftar och bara serverar sonen Conor hemgjord barnmat. Men bakom fasaden är det inte alls särskilt perfekt. Merry och Sam ljuger både för sig själva och för oss och när bästa väninnan Frank kommer och hälsar på rämnar allt. 

Michelles intresse för Sverige väcktes genom alla positiva artiklar hon läst genom åren. Vi verkar så bra med våra pappamånader, miljöengagemang och sociala skyddsnät. För några år sedan åkte hon hit på semester, just till en stuga utanför Sigtuna och blev helt hänförd men också nästan provocerad av idyllen. Grannfrun plockade blåbär och bakade pajer, barnen sprang lyckliga omkring och lekte. Jag vill försäkra henne om att ingen kvinna i hela Sverige är så sund och helylle som Michelle tycks tro. I själva verket sitter vi hemma och äter chips och kollar på Netflix allihop. Michelle ser tveksamt på mig. 

Men bilden av perfektion, den idylliska yta vi väljer att visa på sociala medier är tacksam att skrapa på. Vad sker egentligen bakom de stängda dörrarna?

Merry försöker verkligen leva upp till den här bilden hon har av den perfekta, naturliga mamman. Men det är svårt. Vi förstår snart att Merry lider av en förlossningsdepression. Det är väldigt trovärdigt skildrat och jag frågar Michelle om hon har egen erfarenhet. Det har hon inte men både hennes syster och en nära vän har drabbats så viss inblick har hon fått. Vi pratar en stund om de förväntningar en nybliven mamma har på sig själv och får från omgivningen. Michelle ville undersöka vad det gör med en kvinna när kroppen förändras, när glädjen uteblir och det värsta tabut som finns; en mamma som ångrar sitt barn. Många läsare har vänt sig mot beskrivningen av Merrys relation till Conor men Michelle tycker att det är viktigt att prata om. Hon har själv tänkt väldigt mycket på moderskapet och hur det skulle påverka henne. Vill hon ha barn? Måste man ha barn? Det är en jättestor fråga för henne och hon är inte klar än. 

Michelle Sacks föddes i Sydafrika men kände sig aldrig hemma där. Hon var den enda judiska flickan i skolan och den sydafrikanska kulturen var främmande och förstörd av apartheidtiden. Även om några av hennes tidiga noveller utspelas där känner hon inte att de sydafrikanska berättelserna är hennes att berätta. Hon började skriva på universitetet när hon fick veta att en kompis vunnit en novelltävling. Avundsjuka är en bra drivkraft! Nu skriver hon på heltid och nya romanen "All the lost things" har precis släppts. Den utspelar sig i USA, ett land som hon menar är Sveriges motsats och jag förstår precis hur hon menar. Att placera just ett amerikanskt par utanför Sigtuna i "Hem ljugna hem" var att visa på den kontrasten. USA är skoningslöst där varje man står sig själv närmast och den amerikanska drömmen har en väldigt mörk baksida, säger Michelle.

"All the lost things" handlar om sjuåriga Dolly som rycks upp av sin pappa och tas med på en road trip genom amerikanska södern. Till en början är det ett spännande äventyr fyllt av milkshakes och stopp vid nöjesparker men ju längre söderut de kommer desto mer förändras pappas beteende. Han blir alltmer paranoid och till slut är det inte roligt längre. 

Michelle gillar opålitliga berättare. Ingen av de tre i "Hem ljugna hem"; Merry, Sam eller Frank kunde man lita på, och i "All the lost things" är berättaren en liten flicka. En berättelse blir så skör ur ett barns naiva perspektiv. Boken jämförs av den anledningen med Emma Donoghues "Room" som vi älskade båda två.

Det visar sig att det är en massa böcker vi älskar båda två. Michelle läser väldigt mycket mellan skrivperioder. Framförallt läser hon amerikanska kvinnliga författare som Siri Hustvedt, Lauren Groff och Annie Proulx. För även om hon nu bor i Schweiz med spanskt pass är engelska hennes språk. Det spanska passet får henne däremot att känna sig som en VIP i tullen. Det öppnar varje dörr. Det svenska är nästan ännu bättre, säger jag. Tänk om hon kunde få ett sånt! Kanske ett hederspass om hon fortsätter skriva om Sverige, skrattar hon.
 


Profil: Karin Cellton

15 juni 2019
 

Anmäl textfel

 Intervjuer 
Viktoria Höglund: "Recensioner och blogginlägg är som ett slags publikt medarbetarsamtal"

LitteraturMagazinet möter Viktoria Höglund

Viktoria Höglund: "Recensioner och blogginlägg är som ett slags publikt medarbetarsamtal"

Thrillern "Den som haver barnen kär" handlar om föräldraskap och relationen mellan förälder och barn. Viktoria Höglunds skönlitterära debut från i höstas finns nu som pocket.

Läs mer ...

LitteraturMagazinet möter Jenny Fagerlund

Jenny Fagerlund: "När man slår ihop boken skall det vara med en härlig känsla och tillfredställelse"

Feelgood-författaren Jenny Fagerlund skriver hellre om vardag än om glassig lyx, och lyfter gärna frågor som många kan känna igen sig i.

Läs mer ...

LitteraturMagazinet möter Pascal Engman

Pascal Engman: "Det är viktigt att skriva om saker som är farliga för samhället"

LitteraturMagazinets Karin Cellton fick under bokmässans intensiva första dag möjlighet till en pratstund med Pascal Engman vars nya thriller handlar om så kallade "incels", män som hatar och på olika sätt avhumaniserar kvinnor.

Läs mer ...

LitteraturMagazinet möter Dag Öhrlund

"Ljudboken är fantastisk, den öppnar böckernas värld för så många"

LitteraturMagazinets Karin Cellton möter Dag Öhrlund, författare till bland annat deckarna om kommissarie Ewert Truut. Den senaste boken i serien finns snart i en bokhandel nära dig.

Läs mer ...

LitteraturMagazinet möter Camilla Sten

"Det är något fascinerande med övergivna platser"

LitteraturMagazinet möter författaren till skräckromanen "Staden". Camilla Sten avslöjar vad som ledde till boken som redan sålts till femton länder.

Läs mer ...

Författarfokus

Inger Edelfeldt om nya boken: "Novellformen ligger bra till för mig"

Mångsysslaren Inger Edelfeldt intervjuas av LitteraturMagazinets Karin Cellton, som inte bara läst hennes senaste novellantologi utan allt som Edelfeldt skrivit, och dessutom ljugit för biblioteket om att hon tappat bort en bok hon ville behålla.

Läs mer ...

Förintelsens minnesdag

Illustratören Peter Bergting: “Jag har alltid tagit ställning och varit tydlig med mina åsikter”

Lagom till Förintelsens minnesdag kommer serieromanen "Vi kommer snart hem igen" av författaren Jessica Bab Bonde och illustratören Peter Bergting, som intervjuats av Mattias Lönnebo.

Läs mer ...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2