Söker du efter "Bara bär: I matlagning, för konservering, som brännvinskrydda." av Jens Linder? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.
Bara bär: I matlagning, för konservering, som brännvinskrydda.
Av Jens Linder
Bok- presentation: |
Bara bär: I matlagning, för konservering, som brännvinskrydda. |
Författar- presentation: |
Jens Linder |
Originaltitel: | Blessings |
De ser så små och oskuldsfulla ut, smultronen, där de växer i ankelhöjd omgivna av stora, räfflande blad. De beskrivs ofta som milda och snälla. Ibland liknas de vid jungfrubröst. Och visst är smultronen små, söta och lättslukade, men de oförargliga omdömena är ändå lite missvisande. Dessa kyligt röda bär är nämligen rätt robusta och smultronens ringa storlek har fått somliga att anse att smaken är svag. Men det stämmer inte. Det vet var och en som har haft turen att finna stora mängder smultron.
Så skriver Jens Linder i kapitlet om smultron, och visst får man lust att ge sig ut på smultronjakt bland karga stenblock och branta diken. I Bara bär blir smultron, vinbär, hjortron, lingon och alla de andra bären vi tycker vi känt sedan barnsben till sinnliga och karaktärsfulla nya bekantskaper. På nytt lär vi känna de bär som gömmer sig i skog och dikesren, odlas i trädgårdslandet eller säljs på torget. Också en del lite mindre bekanta sorter som havtorn, åkerbär och slånbär porträtteras.
I nitton kapitel får vi en mängd goda råd och närmare 200 recept på hur vi bäst kombinerar olika sorter, tar tillvara en ymnig skörd och fyller skafferihyllor, matkällare och frysar. Vi bjuds på buffé på färska, solvarma jordgubbar med ett dussin tillbehör, det hälls upp enbärsmumma, steks svartvinbärskyckling och kokas saft på åkerbär, hallon och rabarber.
Här finns allt från enklaste kompott till mer avancerade och nyskapade bärkreationer. Historiska recept varvas med moderna, klassiker med bortglömda anrättningar, enkla rätter med mer avancerade. Varje bär har ett eget kapitel och rikligt med recept. Ett omfattande metodkapitel med en mängd basrecept gör att man kan kombinera bär och metoder på väldigt många sätt.
En bättre och mer användarvänlig struktur än sin enda riktigt stora konkurrent på marknaden (Svenska bärboken/Prisma): varje bär har ett kapitel och är därmed lätt att inspireras av när man har lyckan att stå där med en ymnig skörd.
Utgåvor
Ibland fick vi barn viktiga uppdrag av mormor. Att hämta en flaska med hennes dunkelt röda svartvinbärssaft i den svala matkällaren, eller att plocka någon liter bär från de väldiga och taggiga krusbärsbuskarna i den soliga trädgården. Det var uppgifter av stor vikt, fick vi förklarat för oss. Och när vi bar saft eller bär uppför den såptvättade trappan gick vi med försiktighet för att inte tappa dyrgriparna.
Redan då förstod jag att bär är något värdefullt. Särskilt de äldre kvinnorna i vår släkt odlade, plockade, rensade, kokade och la in på burk under hela säsongen.
När sedan jag som yngling började jobba i restaurangbranschen fann jag till min förvåning att man sällan eller aldrig lagade till färska svenska bär. Men både som kock och matjournalist har jag alltid varit intresserad av undanskymda och bortglömda ingredienser och rätter. Därför har det fallit sig naturligt att min debutkokbok handlar om svenska bär och deras kulinariska möjligheter. Dessutom hade det glatt mormor. Jens Linder
Jens Linder, kock och journalist, har gjort sig känd och uppskattad genom sina återkommande matartiklar och tilltalande recept i Dagens Nyheter, inte minst i LördagSöndagbilagan. Han är också en av de medverkande i nyutkomna Bonniers Kokbok.
Bara bär är hans första egna kokbok. Varje bär har här ett eget kapitel där vi får goda råd och rikligt med recept, totalt närmare 200. I det omfattande metodkapitlet finns dessutom en mängd basrecept som gör att man kan kombinera bär och metoder på väldigt många sätt. Välkommen in i bärens njutningsfulla värld.
Bok: 17332
Anmäl textfel