Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Bara bär: I matlagning, för konservering, som brännvinskrydda." av Jens Linder? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Information från förlaget 

Bara bär: I matlagning, för konservering, som brännvinskrydda.

Av Jens Linder

Bok-
presentation:
Bara bär: I matlagning, för konservering, som brännvinskrydda.
Författar-
presentation:
Jens Linder
Originaltitel: Blessings

”De ser så små och oskuldsfulla ut, smultronen, där de växer i ankelhöjd omgivna av stora, räfflande blad. De beskrivs ofta som milda och snälla. Ibland liknas de vid jungfrubröst. Och visst är smultronen små, söta och lättslukade, men de oförargliga omdömena är ändå lite missvisande. Dessa kyligt röda bär är nämligen rätt robusta och smultronens ringa storlek har fått somliga att anse att smaken är svag. Men det stämmer inte. Det vet var och en som har haft turen att finna stora mängder smultron.

















Så skriver Jens Linder i kapitlet om smultron, och visst får man lust att ge sig ut på smultronjakt bland karga stenblock och branta diken. I Bara bär blir smultron, vinbär, hjortron, lingon och alla de andra bären vi tycker vi känt sedan barnsben till sinnliga och karaktärsfulla nya bekantskaper. På nytt lär vi känna de bär som gömmer sig i skog och dikesren, odlas i trädgårdslandet eller säljs på torget. Också en del lite mindre bekanta sorter som havtorn, åkerbär och slånbär porträtteras.

    I nitton kapitel får vi en mängd goda råd och närmare 200 recept på hur vi bäst kombinerar olika sorter, tar tillvara en ymnig skörd och fyller skafferihyllor, matkällare och frysar. Vi bjuds på buffé på färska, solvarma jordgubbar med ett dussin tillbehör, det hälls upp enbärsmumma, steks svartvinbärskyckling och kokas saft på åkerbär, hallon och rabarber.
    Här finns allt från enklaste kompott till mer avancerade och nyskapade bärkreationer. Historiska recept varvas med moderna, klassiker med bortglömda anrättningar, enkla rätter med mer avancerade. Varje bär har ett eget kapitel och rikligt med recept. Ett omfattande metodkapitel med en mängd basrecept gör att man kan kombinera bär och metoder på väldigt många sätt.


En bättre och mer användarvänlig struktur än sin enda riktigt stora konkurrent på marknaden (Svenska bärboken/Prisma): varje bär har ett kapitel och är därmed lätt att inspireras av när man har lyckan att stå där med en ymnig skörd.


Utgåvor

Inbunden
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Lagerstatus: Definitivt slut

Ibland fick vi barn viktiga uppdrag av mormor. Att hämta en flaska med hennes dunkelt röda svartvinbärssaft i den svala matkällaren, eller att plocka någon liter bär från de väldiga och taggiga krusbärsbuskarna i den soliga trädgården. Det var uppgifter av stor vikt, fick vi förklarat för oss. Och när vi bar saft eller bär uppför den såptvättade trappan gick vi med försiktighet för att inte tappa dyrgriparna.

Redan då förstod jag att bär är något värdefullt. Särskilt de äldre kvinnorna i vår släkt odlade, plockade, rensade, kokade och la in på burk under hela säsongen.

När sedan jag som yngling började jobba i restaurangbranschen fann jag till min förvåning att man sällan eller aldrig lagade till färska svenska bär. Men både som kock och matjournalist har jag alltid varit intresserad av undanskymda och bortglömda ingredienser och rätter. Därför har det fallit sig naturligt att min debutkokbok handlar om svenska bär och deras kulinariska möjligheter. Dessutom hade det glatt mormor. Jens Linder

Jens Linder, kock och journalist, har gjort sig känd och uppskattad genom sina återkommande matartiklar och tilltalande recept i Dagens Nyheter, inte minst i LördagSöndagbilagan. Han är också en av de medverkande i nyutkomna Bonniers Kokbok.

Bara bär är hans första egna kokbok. Varje bär har här ett eget kapitel där vi får goda råd och rikligt med recept, totalt närmare 200. I det omfattande metodkapitlet finns dessutom en mängd basrecept som gör att man kan kombinera bär och metoder på väldigt många sätt. Välkommen in i bärens njutningsfulla värld.

Utgivningsdatum: 20030513
9789100576226

Bok: 17332

Anmäl textfel

Utgivning

Semester : från försommarfest till kräftskiva

av Jens Linder
I Semester hittar du maten, lekarna och sommarens pysselprojekt. ...

December : från adventspyssel till nyårspartaj

av Jens Linder
Johanna och Jens förbereder inför den alldeles för korta julmånaden december med glittrigt pynt, sötsaker och riktigt god julmat. Med allt mysigt som julen innehåller, glöggmingel, uppesittarkväller och julbord.

LCHF till fest

av Jens Linder
Sätt ett glas bubbel i handen på gästerna när de kommer, därtill ...

Operakällaren : operahuset Karl XII:s torg Stockholm

av Jens Linder
Få svenska restauranger har ett sådant renommé som Operakällaren....
Inbunden, Finns i lager, 542 kr

Made in Sweden

av Jens Linder
I en tid då de småskaliga och omsorgsfulla producenterna blir all...

Fredagsmys, lördagsgott och söndagsmiddag

av Jens Linder
Det är kul att laga mat tillsammans, särskilt på helgen, när man ...

Bara bär: I matlagning, för konservering, som brännvinskrydda.

av Jens Linder
Ibland fick vi barn viktiga uppdrag av mormor. Att hämta en flask...

Svamplycka

av Jens Linder
Ordet svamplycka är det första man tänker på när Pelle Holmberg, ...

Vardagsfest : njutning hela veckan

av Jens Linder
Skäm bort familjen, lär känna grannarna, höj romantikfaktorn, umg...
Inbunden, Finns i lager, 187 kr

Långkok

av Jens Linder
Långkok finns tillgänglig i nytugåva (2013)Spadet sjuder försikti...
Häftad, Finns i lager, 151 kr

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4