Glansholms Bokhandel & Antikvariat 

Söker du efter "Det glömda köket : En bok om att torka, grava, rimma, röka, stoppa korv, marinera, syra, luta, smaksätta olja, vinäger och alkohol & baka knäckebröd och skorpor" av Jens Linder? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.

 Information från förlaget 

Det glömda köket : En bok om att torka, grava, rimma, röka, stoppa korv, marinera, syra, luta, smaksätta olja, vinäger och alkohol & baka knäckebröd och skorpor

Av Jens Linder

Bok-
presentation:
Det glömda köket : En bok om att torka, grava, rimma, röka, stoppa korv, marinera, syra, luta, smaksätta olja, vinäger och alkohol & baka knäckebröd och skorpor
Författar-
presentation:
Jens Linder

Det glömda köket är en bok om förvandlingar - om oxstek som blir mör i filmjölk, om laxfiléer som gravas fasta över natten, om humrar som transformeras i aromatisk rök och om brännvin som får smak av kryddor och bär. Gamla metoder som torkning, gravning, rimning, rökning, syrning och lutning handlar inte bara om att bevara råvaror. De ger också djupa och suggestiva smakupplevelser, och råvarorna får en ny och spännande karaktär.
I dag anser vi oss inte ha tid att ägna oss åt matlagning från grunden och håller till godo med det matindustrin tillhandahåller. Men gastronomisk förädling kan vara att låta tiden göra det mesta av jobbet. Att rimma en skinka, lägga in vitlök i vinäger eller marinera en krämig ost kräver inte mycket arbete per dag.
Om vi tar oss tid kan vi återuppleva närheten till maten och känna tillfredsställelsen i att bjuda på en egenhändigt rimmad lammstek, handgjord korv eller grönsaker som syrats i hemmet. Det är något särskilt med det.

I Det glömda köket berättar Jens Linder om äldre tiders matlagning, om smaker och dofter som kommer fram om vi tillämpar metoder som var vanligare förr. Hans recept – både lättta och mer komplicerade – är ändå moderna, och inspirationen är hämtad från kokkonst såväl i Norden som i övriga världen.
När vinnarna i Årets Svenska Måltidslitteratur 2005 tillkännagavs belönades Jens Linder med utmärkelsen ”Årets matkulturhistoriska gärning” för sin bok Det glömda köket.
Motivering:
Att söka sina matrötter blir idag allt intressantare. I Jens Linders bok öppnas en kunskapsbank i tiden ­ en länk till kommande generationers matlagning och en renässans för tillvaratagandets rikhaltiga smakpalett.


Bokens kapitel:
torka
grava
rimma
röka
stoppa korv
marinera
syra
luta
smaksätta brännvin, olja och vinäger
baka knäckebröd och skorpor

Utgåvor

Inbunden
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Lagerstatus: Definitivt slut

Det glömda köket är en bok om förvandlingar - om oxstek som blir mör i filmjölk, om laxfiléer som gravas fasta över natten, om humrar som transformeras i aromatisk rök och om brännvin som får smak av kryddor och bär. Gamla metoder som torkning, gravning, rimning, rökning, syrning och lutning handlar inte bara om att bevara råvaror. De ger också djupa och suggestiva smakupplevelser, och råvarorna får en ny och spännande karaktär.

I dag anser vi oss inte ha tid att ägna oss åt matlagning från grunden och håller till godo med det matindustrin tillhandahåller. Men gastronomisk förädling kan vara att låta tiden göra det mesta av jobbet. Att rimma en skinka, lägga in vitlök i vinäger och marinera en krämig ost kräver inte mycket arbete per dag men ger desto mer tillbaka i smak och tillfredsställelse.

Recepten i boken är både lätta och mer komplicerade, inspirerade av kokkonst här i Norden och i övriga världen.


När vinnarna i Årets Svenska Måltidslitteratur 2005 tillkännagavs belönades Jens Linder med utmärkelsen ”Årets matkulturhistoriska gärning” för sin bok Det glömda köket.


Motivering:
Att söka sina matrötter blir idag allt intressantare. I Jens Linders bok öppnas en kunskapsbank i tiden ­ en länk till kommande generationers matlagning och en renässans för tillvaratagandets rikhaltiga smakpalett.

Det glömda köket är en bok om förvandlingar - om oxstek som blir mör i filmjölk, om laxfiléer som gravas fasta över natten, om humrar som transformeras i aromatisk rök och om brännvin som får smak av kryddor och bär. Gamla metoder som torkning, gravning, rimning, rökning, syrning och lutning handlar inte bara om att bevara råvaror. De ger också djupa och suggestiva smakupplevelser, och råvarorna får en ny och spännande karaktär.

I dag anser vi oss inte ha tid att ägna oss åt matlagning från grunden och håller till godo med det matindustrin tillhandahåller. Men gastronomisk förädling kan vara att låta tiden göra det mesta av jobbet. Att rimma en skinka, lägga in vitlök i vinäger eller marinera en krämig ost kräver inte mycket arbete per dag.

Om vi tar oss tid kan vi återuppleva närheten till maten och känna tillfredsställelsen i att bjuda på en egenhändigt rimmad lammstek, handgjord korv eller grönsaker som syrats i hemmet. Det är något särskilt med det.


I Det glömda köket berättar Jens Linder om äldre tiders matlagning, om smaker och dofter som kommer fram om vi tillämpar metoder som var vanligare förr. Hans recept – både lättta och mer komplicerade – är ändå moderna, och inspirationen är hämtad från kokkonst såväl i Norden som i övriga världen.

När vinnarna i Årets Svenska Måltidslitteratur 2005 tillkännagavs belönades Jens Linder med utmärkelsen ”Årets matkulturhistoriska gärning” för sin bok Det glömda köket.


Motivering:
Att söka sina matrötter blir idag allt intressantare. I Jens Linders bok öppnas en kunskapsbank i tiden ­ en länk till kommande generationers matlagning och en renässans för tillvaratagandets rikhaltiga smakpalett.


Bokens kapitel:
torka
grava
rimma
röka
stoppa korv
marinera
syra
luta
smaksätta brännvin, olja och vinäger
baka knäckebröd och skorpor

Utgivningsdatum: 20050906
9789100104009

Bok: 15809

Anmäl textfel

Utgivning

Semester : från försommarfest till kräftskiva

av Jens Linder
I Semester hittar du maten, lekarna och sommarens pysselprojekt. ...

December : från adventspyssel till nyårspartaj

av Jens Linder
Johanna och Jens förbereder inför den alldeles för korta julmånaden december med glittrigt pynt, sötsaker och riktigt god julmat. Med allt mysigt som julen innehåller, glöggmingel, uppesittarkväller och julbord.

LCHF till fest

av Jens Linder
Sätt ett glas bubbel i handen på gästerna när de kommer, därtill ...

Operakällaren : operahuset Karl XII:s torg Stockholm

av Jens Linder
Få svenska restauranger har ett sådant renommé som Operakällaren....
Inbunden, Finns i lager, 542 kr

Made in Sweden

av Jens Linder
I en tid då de småskaliga och omsorgsfulla producenterna blir all...

Fredagsmys, lördagsgott och söndagsmiddag

av Jens Linder
Det är kul att laga mat tillsammans, särskilt på helgen, när man ...

Bara bär: I matlagning, för konservering, som brännvinskrydda.

av Jens Linder
Ibland fick vi barn viktiga uppdrag av mormor. Att hämta en flask...

Svamplycka

av Jens Linder
Ordet svamplycka är det första man tänker på när Pelle Holmberg, ...

Vardagsfest : njutning hela veckan

av Jens Linder
Skäm bort familjen, lär känna grannarna, höj romantikfaktorn, umg...
Inbunden, Finns i lager, 187 kr

Långkok

av Jens Linder
Långkok finns tillgänglig i nytugåva (2013)Spadet sjuder försikti...
Häftad, Finns i lager, 151 kr

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4