Krönikor 

Skrivprocessen

Skrivande, dröm eller hårt arbete?

Skrivprocessen handlar inte bara om fulla kaffekoppar, veckor ute i skärgården, skrivbord överfulla med pappershögar och böcker och ett konstant skrivande där man varken hinner äta eller sova eftersom man är så inne i sin text... Visst infinner sig magin ibland. Men oftast handlar det rätt och slätt om hårt arbete. Det skriver Jonna Lindberg som själv är mitt inne i ett romanprojekt.

Läs mer ...

Språket förändras blixtsnabbt

Ta makten över språket!

Språket är som en levande organism, det förändras och omformas hela tiden. Nya ord tillkommer och gamla försvinner eller hamnar i glömska. Händelser i vår omvärld kräver nya ord och detta snabbt. Vem hade hört om askstoppade flyg före vulkanutbrottet på Island? Visste du vad hen var för fem år sedan? Och vad gör egentligen ungdomarna när de chillar? "Jag undrar om det någonsin tidigare har tillkommit så många nya ord i språket som under det senaste decenniet" skriver Viola Kondracki.

Läs mer ...

Erika Wallman har accepterat det här med påskekrim, men...

Kommande svenska lästraditioner som vi kan exportera till Norge

Vissa gillar inte tanken på att vi ska härma Norge. Men det är lika bra att lägga ner: Slaget är redan förlorat! Vi tog traditionen med påskdeckare rakt av. Erika Wallman försöker vara öppen och tänka att det är helt okej. I gengäld kan vi ge andra helgläsningstraditioner till Norge. Vad sägs till exempel om Fars dags-fantasy, Surströmmingsskräck och Lucialyrik? Det kan blir vår nästa exportsuccé. Varsågod Norge: Bara copy-paste!

Läs mer ...

Erika Wallman

Böckerna vi vill leva och karaktärerna vi låtsas vara

Har du läst "Historien om någon"? Åke Löfgrens barnbok om Någon som har rullat ut en lång röd tråd över hela huset och orsakat allmän förödelse längs vägen är en charmiga klassiker. Inte fullt så charmigt är det att komma hem en ovanligt tung vintereftermiddag och upptäcka att Någon gjort så i mitt hem. Fyra rum och två våningar räckte garnet till.

Jag är naturligtvis inte galenpanna nog att tro att min katt läst ovannämnda bok, men eftersom tilltaget fick mig att associera till en bok så började jag också fundera. Vilka är böckerna vi vill leva och karaktärerna vi tar efter?

Läs mer ...

En spegel av ditt inre liv?

Visa mig din bokhylla så ska jag säga dig vem du är...

Bokhyllan avslöjar mycket om sin ägare. Läser hen klassiker, svår prosa eller enbart fackböcker? Samhällsintresserad, har några särskilda hobbies eller följer utvecklingen inom olika ämnen? Är det bara topplistepocketar som det rasslar sand ur, panikköpta på flygplatsen, eller tefläckade specialutgåvor som lästs om och om igen? Hänger böckerna i trådar och knappt ihop, eller ser de ut som om de aldrig har blivit lästa?

Läs mer ...

Spelar det någon roll?

När författaren överskuggar boken

Hur mycket borde vi bry oss om författaren? Jag menar, säg att vi älskar en bok. Verkligen älskar. Vi har läst den som besatta och gått in i någon slags sorgeprocess när den är slut.

Sen visar det sig att författaren till den här underbara boken inte är speciellt schyst. Kanske har författaren värderingar du aldrig vill beblanda dig med, eller också har hen slagit sin partner. Hur stor roll ska det här få spela?

Läs mer ...

lång väntan på filmatiseringen av "Hobbiten"

Tolkiens berättelser lever vidare även utan Tolkien

Tiotusentals inbitna Tolkien-fans har väntat i åratal på att äntligen få se boken komma till liv i filmformat. Onsdagen den 12 december 2012 hade den till slut Sverigepremiär – filmatiseringen av JRR Tolkiens "Hobbiten" (boken som i tidigare översättningar hette "Bilbo"). "För mig är det årets händelse," skriver Peter Bergman i sin krönika. "När en bok blir film blir det en möjlighet till ett kärt återseende av favoritkaraktärer och berättelser – men från ett annat perspektiv. Det skrämmande är att filmens regissör, utifrån mitt pespektiv, kan vara helt ute och cykla. Samtidigt kan vi inte hindra Midgård från att leva vidare utan Tolkien."

Läs mer ...

Emma Kreü önskar huvudpersonen en helkväll med Malena Ivarsson

"Dubbelmoralen i böckerna får mig att må lite illa"

Böckerna om den oskuldsfulla Anastasia Steele och multimiljonären Christian Grey säljer som smör och det spekuleras nu vilt kring vad som har gjort att "Femto nyanser"-trilogin så populär. "Jag kan satsa lite av smöret i Småland på att det är just inslagen av handklovar, mjuka piskor och ögonbindlar som har bidragit till böckernas segertåg över världen" skriver Emma Kreü i sin krönika.

Men vad är det egentligen för dubbelmoral som genomsyrar böckerna?

Läs mer ...

Ljudböcker

Lyssna är det nya läsa

Från vinyl till nerladdning. Om att läsa med öronen: underhållning, smärtlindring eller sömnmedel.

Sätten att lyssna varierar också bland olika människor. Vanligt är det att man börjat lyssna när man kör/ åker bil. Sen kan det utvecklas till att omfatta alla andra aktiviteter, såsom städning och gräsklippning. Smått absurd känns det för mig när Owe Wikström berättar hur han går på Golden Gate bron (eller möjligen var det i New York?) och lyssnar på Torgny Lindgren som väcker hans längtan hem till Norrland!

Läs mer ...

Emma Kreü är trött på de vanliga hjältinnorna inom chicklit

"Var är chicklit-hjältinnan som super, slåss och ligger?"

Varför tar chicklit-hjältinnorna alltid en massa skit från sin fästman, vägrar tala klarspråk om sina problem, shoppar gigantiska mängder trots att hon inte har pengar och är usel på att organisera? "Hon är sjukt irriterande” tycker Emma Kreü som efterlyser en ny sorts chicklit-hjältinna som tar för sig lite mer i stället för att ständigt stoppa huvudet i sanden. Lite som en kvinnlig James Bond – fast med lite mer rosor och champagne. "Vore inte världen lite roligare då? Lite bättre?"

Läs mer ...

Maria Sidén imponerad av Steven Pinkers tankar om krig och fred

"Litteraturen gör världen fredligare"

Maria Sidén blev inspirerad när hon hörde psykologiprofessorn Steven Pinker prata om att människan idag är fredligare än någonsin. "Han säger att våldet har minskat över tid och i omfattning sedan efter andra världskriget" skriver hon i sin krönika och kommer med en egen teori: "Jag tror den ökade spridningen av litteratur och berättandets konst bidragit till att göra människan fredligare."

Läs mer ...

Med en bok är du aldrig ensam

Tänk dig att du ser tre olika personer på tre olika platser i en matsal. Alla tre sitter själva vid bordet, alla tre äter samma lunch. Den första personen tittar ut genom fönstret, på bordet bredvid, men kanske allra mest ner i tallriken. Den andra personen knappar med fingrarna på mobilen mellan tuggorna. Den tredje personen läser en bok och märker knappt att knäckebrödssmulorna landar mellan bladen. Vem ser mest ensam ut?

Läs mer ...

Emma Kreü om att vara bokslukare och resa mycket

”Nästa gång jag flyger ska det inte vara lika tungt i väskorna”

Resor och läsning är Emma Kreüs absolut största passioner. Reslusten har tagit henne till jordens alla hörn. Samtidigt älskar hon att läsa – och det ska vara pappersböcker. Det har många gånger försatt henne i knepiga situationer. "Det som ställer till det för mig är inte bara att hitta de där efterlängtade böckerna, utan det faktum att jag är mycket possessiv så jag vill ha alla med mig hem igen efter dessa semestrar" skriver hon. Nu senast bestod packningen av 50 kilo böcker...

Nu har Emma Kreü bestämt sig för att skaffa läsplatta.

Läs mer ...

Våga vägra tegelstenar och de senaste debutanterna

Släpp sommarkraven – läs och njut!

Trött på halvlästa tegelstenar som ligger där som ett ständigt dåligt samvete? Högar på nattduksbordet med böcker du känner att du borde läsa?

Det är dags att släppa kraven och läsa det du känner att du verkligen vill läsa i sommar. "Det viktigaste är att inte tvinga sig. För blir det tvång så blir det varken roligt, avslappnande eller kul. Och kulturell bildning och intellektuell utveckling blir det definitivt inte om det tvingas fram i någon slags panik mixad med dåligt samvete" skriver Emma Kreü i sin krönika.

Så släpp kraven på din sommarläsning och kasta dig över det du har lust att läsa! Njut och ha roligt!

Läs mer ...

Äldre artiklar

« Föregående | 1 | 2 | 3 |  4  |

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2