Krönikor 

Nina Ruthström läser Per Anders Fogelström

Klassikerepos med starka, självständiga kvinnor

Efter att ha fängslats av Mobergs Utvandrarsvit ville Nina Rutström inte lämna 1800-talet. Hon såg ingen annan utväg än att ge sig hän åt Per Anders Fogelströms Stadsserie. De två eposen över svensk historia kompletterar varandra bra då Stadsserien handlar om hur de gick för de som stannade kvar i Sverige. Fogelström är liksom Moberg en enastående författare och båda sereriena skildar självständiga, starka kvinnor.

Läs mer ...

Två böcker om glutenfri bakning

Nya böcker sopar banan med glutenfri bakning

Nyligen kom två nya kokböcker om glutenfri bakning ut, "Sockerdrömmen" av Linda Klintefjord och "Nytt bröd" av Jessica Frej och Maria Blohm. Båda böckerna har sitt ursprung i upplevelsen att glutenfria alternativ antingen inte funnits eller inte varit goda. Tillsammans täcker de båda böckerna in det mesta inom glutenfri bakning. Det den ena saknar i söta recept får man med råge i den andra. För man vill ju både ha gräddtårtor, brownies och cupcakes och danskt rågbröd, tunnbröd, snurrade baguetter!

Läs mer ...

Erika Wallman

Giganternas kamp – vilken baskokbok ska man välja?

"Annas mat", "Rutiga kokboken", "Bonniers kokbok"... Baskokböcker finns förmodligen i de flesta svenska hem. Gemensamt för baskokböckerna är att de inte handlar om en enda livsmedelskategori, en enda diet eller en enda årstid. De handlar om allt. Används de? Och hur bra är de egentligen? LitteraturMagazinets matskribent Erika Wallman jämförde två baskokböcker som båda kommit i nyutgåvor, "Vår kokbok" och "Familjens stora receptskatt".

Läs mer ...

Erika Wallman

Många bra lättlästa böcker hösten 2013

Hösten 2013 kommer en lång rad lättlästa böcker för barn ut. Bra för de som just knäckt läskoden och ska börja läsa på egen hand. Erika Wallman har läst sju av dem och hittat flera guldkorn.

Läs mer ...

Anita Björkquist

"Man minns känslan från Munros noveller"

"Jag gillar ju normalt att ha en avvikande uppfattning om Nobelpristagarna i litteratur. Vill gärna kila in en ny liten ton i en annars samstämmig kör – men med Alice Munro som pristagare går det inte. Hon är för bra!"

Läs mer ...

Johan Carle

Har du tröttnat på att skriva deckare? Nu är det science fiction som gäller!

Jag hade tänkt skriva en kriminalroman, men efter en vecka körde jag fast. Så mycket struktur, så många trådar. Så en kväll, när jag satt vid sjön och betraktade stjärnhimlen, tog en ny romanidé tog form. Klart jag ska skriva en science fiction-roman! I SF-landet är allt tillåtet. Ingen kan kolla upp dina fakta. Inget behöver hänga ihop! Ingen kommer ifrågasätta att din hjälte tar sig från en galax till en annan på tre timmar! Underbart!

Läs mer ...

Erika Wallman

"Höstens alla mysböcker ger mig rysningar"

Nu är jag så där irriterad igen. På sommaren går det bra, då fokuserar förlagen som ger ut kokböcker på ämnen som "de hundra godaste gräddtårtorna" och "sill i parti och minut". Men så fort dagarna börjar bli kortare så kommer de, som höstlöv, först ett och ett nästa obemärkt, sedan virvlande i massor. Jag talar förstår om mysa-inne-kokböckerna. Ofta illustrerade med en brasa i en öppen spis (som alla förväntas ha) och en Ernst-liknande figur med en bricka med pillig plockmat på.

Läs mer ...

Gästkrönikör Alexander Konradsson om skrivprocessen

Om en bok som förmodligen inte kommer bli någon bok

LitteraturMagazinet tipsar om hur man ska gå tillväga för att skriva en egen bok. "Själv kommer jag nog med sannolikhet aldrig lyckas med den bedriften", skriver gästkrönikor Alexander Konradsson. I skrivande stund har han lyckats besöka Twitter två gånger och Facebook en gång, trots att det första tipset är att lägga bort mobilen och undvika sociala medier.

Läs mer ...

Sista delen i hyllad triolog

Gardell sätter punkt – men samtalet fortsätter

Den 26 augusti var det första recensionsdag för Jonas Gardells tredje och avslutande del i trilogin “Torka aldrig tårar utan handskar”. Efter ett år av enorm uppmärksamhet sätts nu punkt för den storslagna satsningen att berätta historien om hur aids drabbade de västerländska bögarna på 1980-talet. LitteraturMagazinet uppmärksammar "Döden" med en trippelrecension – tre recensenter läser samma bok. Du ser recensionerna här till höger.

Läs mer ...

Över hundra debutanter hösten 2013

En späckad bokhöst drar igång

Efter en stillsam sommar, vad det gäller nya böcker, drar nu höstens bokutgivning igång. Massor av spännande böcker är att vänta. Över hundra författare debuterar och en diger lista av etablerade och älskade författare kommer med nytt. Redan nu finns exempelvis Jonas Gardells tredje och sista del av “Torka aldrig tårar utan handskar” ute i handeln. I bokfloden i augusti syns även stora namn som Karl Ove Knausgård, Henning Mankell, Aino Trosell, Maria Sveland och Lena Andersson.

Läs mer ...

Tips på sommarens bästa ljudböcker

Om inre och yttre resor

Sommaren innebär för många av oss tid att resa. Men på inget sätt kan vi komma så vida omkring som med skönlitteraturens hjälp. "Sommarens ljudböcker har fört mig runt i hela Europa, till USA och till Nordafrika. Jag har även fått vistas i antikens Grekland, i Dantes helvete och i 1890-talets Skåne. Men höjdpunkten var utan tvekan resan till Avebäck med omnejd i Torgny Lindgrens sällskap" skriverLitteraturMagazinets ljudboksredaktör Esther Hansen.

Läs mer ...

Emma Kreü

Böckerna som säljer drömmen om den perfekta sommaren

Det är sommar och inför varje säsong kommer det en drös böcker som säljer konceptet En Lyckad Sommar (registrerat varumärke) till alla trötta, slitna och soltörstande människor runt om i landet. I dessa böcker är alltid solen stekande het, saften rosa och svalkande, jordgubbarna söta och allting är så avslappnat perfekt som de flesta av oss vill att det ska vara. Men det blir sällan så mysigt som det är i böckerna.

Läs mer ...

Stor bredd bland årets somriga kokböcker

Erika Wallman metar i floden av sommarkokböcker

På sommaren satsar många förlag på att ge ut särskilda sommarkokböcker men bilder av picknickar på blomsterängar, fix i vackra utekök och grillning i solnedgångar. Den här sommaren erbjuds den hugade en ovanligt bred utgivning. "Det finns både något både för dig som vill få en nytändning och för dig som bara vill ligga i hängmattan och drömma dig bort. Och en hel del för dig som vill skaffa dig en ny hobby eller två" skriver LitteraturMagazinets matskribent Erika Wallman som läst sex av sommarens nya kokböcker – alla med sin egen somriga touch förstås!

Läs mer ...

Erika Wallman

Kokboksförfattarna måste ha en hemlig trollformel

Hur gör egentligen kokboksförfattarna när de skapar nya recept? Det ju ofta misstagen i köket som gör maten extra god. Men då vet man ju inte exakt hur man gjorde... LitteraturMagazinets matskribent Erika Wallman är förundrad över hur någon både kan skapa nya recept och dessutom få ner dem på pränt. "Hur gör man egentligen ett gudomligt misstag två gånger?" undrar hon.

Läs mer ...

Hanna Modigh Glansholm

Sommar och läsning hör ihop

Det finns så många tillfällen att läsa på sommaren. Man reser till och från. Befinner sig då och då i en solstol på stranden. På kvällen, när ljuset fortfarande hänger sig kvar, plockar man upp boken igen och vet att man har sovmorgon – i morgon också! I sommar har jag laddat upp med pocketböcker från förra årets utgivning. Ska läsa igen det jag missat. Vad läser du i sommar?

Läs mer ...

Johan Carle filar på succéfaktorerna

Dags att skriva en riktig kioskvältare

Johan Carle har plöjt igenom hyllmetrar om hur man skriver en succédeckare och gått en kvällskurs på ABF. Nu är det dags. Han ska skriva sin egen kioskvältare. Ensam i stugan. Ingen telefon. Fem veckor. Nu gäller det att vara unik. "Många grymheter har begåtts på papper, men aldrig tidigare har väl någon bragt folk om livet för att sedan göra sushi av dem?"

Läs mer ...

Erika Wallman

Hur många muffinsrecept finns det i världen?

Idag har varje nästankändis med självaktning gjort en kokbok och varje riktig kändis blivit delägare i minst en krog. Tidningarna tävlar i antalet matbilagor, det lagas och tävlas i tv. Det finns specialtidningar om allt, inte bara om till exempel bakning utan om bakning av en enda kaksort, som muffins. Vilken annan huslig syssla skulle möjligtvis kunna få ett liknande genomslag på alla fronter? Jag vet... handarbete! Där har vi nästa stora grej. Jag ser framför mig hur en kopia av Jamie Oliver sicksackar fram genom en hektisk storstad på sin vespa för att köpa nytt garn hos den lokala handarbetsaffären.

Läs mer ...

Esther Hansen samlar på böcker för livets alla stunder

”Skaffa dig ett litterärt medicinskåp”

Professor Owe Wikström föreslog en gång att man skulle skaffa sig ett ”litterärt medicinskåp”. Esther Hansen nappade direkt och började genast samla böcker till den lilla exklusiva boksamlingen med litterära piller för tröst, uppmuntran, sällskap...

Den första boken som fick en plats i hennes samling var ”Kollektivt självmord” av Arto Paasilinna. Men även böcker av Tove Jansson, Jan Guillou och Fredrik Sjöberg finns i "medicinskåpet".

"Vilken effektiv medicin detta är: smärtstillande, lugnande, uppiggande, allt på samma gång. Och helt biverkningsfritt.”

Läs mer ...

Esther Hansen läser om åldrande

"Jag ser fram emot att bli riktigt gammal"

"Det pågår en aktiv kampanj mot att kallas för gammal. Läste i M-Magasin att vi inte blir gamla utan bara "olika" – och visst ligger ligger det något i det. Men själv ser jag faktiskt fram emot att bli riktigt gammal – trots sämre hörsel, stela muskler och den begränsade koncentrationsförmågan" skriver Esther Hansen. För att förbereda sig har hon botaniserat i litteraturutbudet om åldrande och hittat en lång rad klokskaper serverade av till exempel Emmy Gut, Gerda Antti och Merete Mazzarella. "Litteraturlistan växer hela tiden, vi är ju många som är på väg in i ålderdomen som alltid har varit nyfikna på vad som händer oss och velat dela med sig av våra erfarenheter."

Läs mer ...

Äldre artiklar

« Föregående | 1 | 2 |  3  | 4 | Nästa »

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2