Det finns en uppsjö av abc-böcker – men de flesta verkar inte vilja så mycket mer än rapa upp förutsägbara ord, ofta med hjälp av en känd barnboks- eller seriefigurskaraktär. Alldeles för sällan tänks det ett extra varv. "Våga skruva konceptet, lyft blicken och placera boken i dagens kontext", skriver Erika Wallman som läst ett examensarbete som inspirerar till nytänk inom genren.
Läs mer ...
Det individuella tyckandet och tänkandet är själva fundamentet i kritiken. Men vad händer med urval och värdering om kritikerna är för lika i bakgrund, referenser och gillanden? Det undrar Vesna Prekopic apropå den pågående debatten om kritiken.
Läs mer ...
Nyligen kom två nya böcker om naturlig glutenfri bakning. Både "Bröd och kakor – baka utan gluten" av Mekto Ganic och "Stora boken om naturligt glutenfri bakning" av Carolina Tegelaar tar den glutenfria bakningen till nya nivåer. Här finns verkligen bakglädje! Men livsmedelsjättarna verkar inte hänga med.
Läs mer ...
Idag fyller Lennart Hellsing 95 år. Erika Wallman hyllar en författare som lyckats visa att svenskan inte alls är ett fattigt språk. "Att ingen krävt Lennart Hellsing eller hans karaktärer på sedlar och frimärken än är ren och skär skandal."
Läs mer ...
En av 1900-talets starkaste berättarröster har gått ur världen. När jag upptäckte Gabriel García Márquez författarskap var det lite som att finna det fantastiska i vardagen. Han verkade ha ett unikt öga för det mänskliga runt omkring sig.
Läs mer ...
Ibland sitter jag i skräddarställning bland fluffiga kuddar och chokladpraliner och läser tjejmagasin. Och medan jag gör det drabbas jag ofta av ren skitapåmigrädsla över vilket potentiellt allvarligt demokratiproblem de kan utgöra. Fortfarande 2014 distraherar man kvinnor med skönhetsvård sedan barnsben för att de inte ska erövra världen.
Läs mer ...
2014 ser ut att bli Barbro Lindgrens år. När en så älskad författare får en så stort pris som ALMA kan det inte bli annat än ett eskalerande uppmärksamhetscrescendo. Vem älskar inte Barbro Lindgren? Eller hatar? Hennes böcker väcker starka känslor.
Läs mer ...
Anne Franks storasyster Margot kunde ha fyllt 88 år igår den 16 februari 2014. Men kalaset är inställt. Hon har varit död i 69 år. Tänk om Margot och Anne Frank hade kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn i början av 1940-talet – precis som systrarna Steffi och Nelli i den skönlitterära berättelsen "En ö i havet" av Annika Thor. Då hade de kanske fått skydd här och nu varit gamla och haft barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Men verkligheten var en annan, bara enstaka judiska flyktingbarn kom igenom nålsögat...
Läs mer ...
De hade otuktigt sex och tog sedan livet av sig. Madame Bovary, Fröken Julie, Jenny, Anna Karenina och Therese Raquin – alla gjorde det. Vad betyder det för dagens läsare att några av våra mest betydelsefulla klassiker handlar om kvinnor som dödar sig själva efter ett kärleksäventyr?
Läs mer ...
2013 var året då 5:2-dieten slog igenom med buller och bång. För övrigt var mycket sig likt. De stora kokbokskockarna gav ut minst en titel var, Ernst myste och Per Morberg var all over the place. LitteraturMagazinets Erika Wallman ser tillbaka på matlitteraturen som kom ut under 2013 – och tjuvkikar på vad vi har att vänta under våren 2014.
Läs mer ...
När jag ser tillbaka på året som gått och de ungdomsböcker jag läst under 2013 inser jag att jag måste stanna till många gånger. Vissa böcker har glidit förbi utan större avtryck, men ovanligt många har skakat om mig. De har fångat en känsla på pricken, lyft viktiga frågor, rört mig till tårar. Många tårar. Den där känslan av att en bok tar över en fullständigt är det få läsupplevelser som lyckas med.
Läs mer ...
2013 bjöd på några riktigt guldkorn inom fantastikgenren. Här kommer en återblick. Några glada överraskningar under året var science fiction-antologin ”Maskinblod”, den humoristiska fantasyberättelsen ”Besvärjelser och beskydd” av Maria Friedner och Pontus Joakim Olofssons filosofiska ”KoMo”, en klassisk science fiction berättad på ett fräscht sätt.
Läs mer ...
Flera klassiska julsagor har kommit i nyutgåvor i år till exempel julsagornas julsaga – "En julsaga" av Charles Dickens. Erika Wallman har läst den och tipsar om ytterligare två klassiska julsagor som kan förgylla minst en barndomsjul var.
Läs mer ...
Nog för att läsningen och boktipsen är oerhört viktiga under julen. Men man ska ha något i magen också. LitteraturMagazinets matredaktör Erika Wallman ger här det utlitmata julmatstipset. "Låt inte uppläggningsfaten fara fram och tillbaka mellan kylskåpet och bordet via micron som om det var din sista jul på jorden."
Läs mer ...
Erotiska berättelser säljer ju bra. Om man skulle pröva att skriva en berättelse inom den genren själv? "Hittar jag bara min nisch och lyckas behålla ett metaforrikt språk från pärm till pärm så borde jag kunna betala av huset ganska kvickt." Men vilket kärlekspar saknas egentligen i litteraturen?
Läs mer ...
Författare ska känna sina karaktärer utan och innan. Eller? Kanske finns andra sätt att närma sig handling och persongalleri. "Jag tror att det kan vara värdefullt att en romanperson får hålla några saker för sig själv" skriver författaren Manne Fagerlind.
Läs mer ...
Vi slår ihop en bok med en kvävd tunn suck och barnet säger "Den var inte så bra". Då är jag nära, som om det är en reflex, att säga emot. Men jag vill att han ska fortsätta säga "Den var inte så bra" med samma självklarhet.
Läs mer ...
Adventstider och dags att börja tänka på julen. LitteraturMagazinets matskribent Erika Wallman som har scannat av årets utbud av juliga kokböcker och konstaterar att tiden då "julkokböcker" enbart handlade om julhelgen och julbordet definitivt är förbi. En och annan höstgryta och tips på både semlor och våfflor slinker med. "Kan författarna helt enkelt inte tygla sig?" undrar hon.
Läs mer ...
Det finns en kokboksidé som jag helst av allt skulle vilja genomföra. Men den kräver ingen trendig kock. Snarare en trollkarl. Jag skulle nämligen vilja göra en kokbok till föräldrar som vill ge sina barn både mättnad och näring – men inte har tillräckligt med pengar i plånboken ens i början av månaden.
Läs mer ...
Äldre artiklar
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Aktuella recensioner
Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser
av Kritika Gupta
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Maskiner som tänker
av Inga Strümke
Recension: Sniglar och snö
av Agneta Pleijel
Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek
av Lo Dagerman
Recension: Käraste vänner
av Katarina Widholm
Recension: Vi är inte här för att ha roligt
av Nina Lykke
|
|