Krönikor 

Ursula K. Le Guin avliden

En mästare lämnar den yttersta stranden

Sent igår lämnade Ursula K. Le Guin jordelivet men hennes böcker finns kvar. LitteraturMagazinets Johan Köhler minns en stor författare som inspirerade många.

Läs mer ...

Pride 2017

Brev till min son

LitteraturMagazinet uppmärksammar årets pride. Karin Cellton, som är en av alla stolta mammor, reflekterar över synen på homosexualitet.

Läs mer ...

Pride 2017

Komihåglapp till undervisningen

LitteraturMagazinet uppmärksammar årets pride. Gunilla Ståhlberg skriver om normkritik och hur pridefestivalen inte kommer glömmas bort när nya läsåret börjar i höst.

Läs mer ...

Imre Kertész död

När människovärdet står på spel

På torsdagen kom beskedet att Imre Kertész har dött. Nobelpristagaren blev 86 år. LitteraturMagazinets Anja Wikström beskriver en författare som förstod något som vi idag mer än någonsin kan behöva påminna oss om.

Läs mer ...

Vardagsanteckningarna blev en bok

Sebastian Lönnlöv: "Jag fick nog av att inte räcka till"

LitteraturMagazinets Sebastian Lönnlöv är aktuell med boken "Varje dag är en vårdskandal", en personlig berättelse om arbetet inom omsorgen. Här skriver han själv om hur boken kom till.

Läs mer ...

Nobelpriset 2015

En högst värdig nobelpristagare

Svetlana Aleksijevitj, årets nobelpristagare i litteratur, höll på måndagen sin nobelföreläsning. Anne-Charlotte Östman skriver om en författare som intresserar sig för den lilla människan.

Läs mer ...

Terrordåden i Paris

Dela kärlek, inte hat

I efterdyningarna av terrorattackerna i Paris i fredags känner många sorg. Men sorg slår lätt över i ilska, och ilska i hat. Därför behöver vi vara restriktiva med vad vi delar i sociala medier.

Läs mer ...

Vila i frid

Henning Mankell avliden

Henning Mankell är död. Deckarälskaren Kristina Jägfeldt kom först i kontakt med hans författarskap genom Kurt Wallander. Hon läste böckerna som liten, alla utom en som hon ville spara till ett speciellt tillfälle. Nu har det kommit.

Läs mer ...

Var läser vi våra sommarböcker – egentligen?

Symbolen för våra sommardrömmar

Det är i hängmattan vi ska läsa våra sommardeckare. Men vem har egentligen en hängmatta nuförtiden? Och vem läser i den? Hanna Modigh Glansholm funderar över sommarsymbolen som mest verkar handla om nostalgi. Hängmattan är kanske visionen om folkhemmet nerkokad i ett enda randigt tygstycke som fästs mellan några träd?

Läs mer ...

Erika Wallman minns ett betydelsefullt författarskap

"Gunilla Woldes betydelse kan inte förringas"

Vuxna frågar sig ibland hur intressant det egentligen är med en bok om ett barn som dammsuger? "Vi glömmer att för barnen i målgruppen är det tillräckligt spännande att röra ihop en kaka – och första hålet i en tand är läskigt nog" skriver Erika Wallman.

Läs mer ...

Stockholm läser 2015

Gemensam läsning av "Kungsgatan" ger mervärde

Anne-Charlotte Östman är en av alla stockholmare som just nu läser Ivar Lo-Johanssons klassiker från 1935. "Författarens syfte med Kungsgatan verkar vara att varna för storstaden. Samtidigt är han ytterst skicklig i att beskriva stadens dragningskraft," skriver hon.

Läs mer ...

Ombearbetning

Katrina Taikons "Katitzi" följer med genom livet

De två första böckerna om Katitzi ges ut på nytt i en ombearbetad utgåva. "I mina ögon är de en nationalskatt" skriver Emma Kreü som återkommit till böckerna i olika delar av livet – från bilderböckerna när hon var riktigt liten till hetsläsningen när hon var lite äldre. "Jag förundrades över att världen var en sådan grym plats." När hon nu läser om ”Katitzi” och ”Katitzi och Swing” bränner tårarna under ögonlocken över armodet, utstöttheten och desperationen i böckerna.

Läs mer ...

Inför 2015

Visst blir det ett gott nytt år?

"På radion sjöng dom om fred på jorden, jag ville tro dom slitna orden." Orden är lånade från Niklas Strömstedts och Lasse Lindboms 1980-talsklassiker "Tänd ett ljus", en låt som spelas sönder och samman i varenda köpcenter i jultid. Lyssnar någon längre på orden? Fred på jorden? Är det möjligt?

Läs mer ...

Några tankar om barnboksåret 2014

Bråk och svenskt ALMA-pris

ALMA-priset till Barbro Lindgren och en fortsättning på den eviga debatten av vad man får och inte får göra med barnböcker.

Läs mer ...

Erika Wallman sammanfattar det svenska kokboksåret

"Inget nytt under solen"

Det svenska kokboksåret förlöpte utan några ögonbrynshöjare. Per Morberg, Ernst och Plura levererar en jämn ström av böcker, liksom de mest namnkunniga kockarna Leif Mannerström, Erik Lallerstedt, Tina Nordström.

Läs mer ...

Några ord till mitt nästa skrivprojekt

"Tids nog är det du och jag"

"När det kommer till texter måste jag vara helt monogam. Jag måste ge allt åt en i taget, annars funkar det inte." Jonna Lindberg håller på och avslutar ett romanprojekt – samtidigt kommer en ny idé och pockar på uppmärksamhet.

Läs mer ...

Om livet kring 50 – typ

Tre helt olika böcker om klimakteriet

Våren 2014 kom tre fackböcker som handlar om klimakteriet och de utmaningar som kvinnor ställs inför när de blir såsådär 40-50 år. Hanna Modigh Glansholm har läst dem.

Läs mer ...

Raoul Wallenbergs dag 27 augusti

De goda krafterna höjer sina röster

Idag firas medmänsklighet och civilkurage till minne av Raoul Wallenberg (bilden till vänster). "Det är mer aktuellt än någonsin att minnas när hatet gror och onda vindar blåser" skriver Vesna Prekopic.

Läs mer ...

Trampa på ömma tår eller inte?

Hur svårt kan det vara?

Mian Lodalen och Malin Tudor har nyligen kommit ut med "Liten handbok i konsten att bli lesbisk" – en humoristisk bok om varför alla kvinnor, eller åtminstone fler kvinnor, borde vara flator. Det är på många sätt en snärtigt rolig bok, men den saknar vissa saker. Till exempel en transkompetent blick.

Läs mer ...

Äldre artiklar

|  1  | 2 | 3 | 4 | Nästa »

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Bläddervänligt om världens hästraser

Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser av Kritika Gupta

Zelenskyj och den ryska propagandan

Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina av Simon Shuster

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2