LitteraturMagazinets recension av Mitt namn är, EliSophie Andrée
En liten, men väldigt viktig bok
EliSophie Andrée är poddare, poet och sen flera år en etablerad spoken word-artist. Nu finns hennes dikter även i tryckt form. Erica Hjertqvist har läst debuten "Mitt namn är".
"Vardagsrealitet och genusperspektiv i ständig kollision". Så lyder beskrivningen av EliSophie Andrées diktbok "Mitt namn är", och det är precis vad den levererar. Medan några dikter handlar om en ung kvinnas ilska över tröttsamma kommentarer om sin rumpa eller rädslan över att gå ensam hem om kvällarna, så handlar andra om tonårsförälskelse, brustna hjärtan och sökandet efter en identitet.
Det här är en bok som på så många sätt gör mig väldigt ledsen, för jag inser att alldeles för mycket av innehållet beskriver min egen sena tonårstid. Det är samma problematik, samma frustration och samma ilska som återupprepas. Det här är en bok som på så många sätt beskriver och vittnar om hur det är att vara ung kvinna och växa upp i ett land som självutnämnt sig till världens mest jämställda men där verkligheten visar på något helt annat, och hur det är att försöka hitta sig själv och sätta sina egna gränser i en sådan paradox.
Men det som gör mig än mer ledsen är att de som kommer läsa den här boken är långt ifrån de som kanske skulle behöva det allra mest.
EliSophie Andrée har sina rötter i estradpoesin vilket också märks i hennes dikter. Att vara bekant med genren är behjälpligt, men inte nödvändigt för att ta till sig innehållet. Enskilda passager blandas med rytmiska inslag som stundvis övergår i rena, skära skrik. Det här är en arg bok, av förklarliga skäl, men det är också i ilskan som dess storhet ligger. Visst finns det fina partier i de mer lågmälda alstren, men den här bokens verkliga styrka ligger i de texter där författaren är riktigt, jäkla förbannad. Och det kan väl också anses vara estradpoesins största styrka, att med olika medel använda språket för att bygga upp en stämning och låta den stämningen bära fram berättelsen, snarare än att på klassiskt manér berätta en historia.
Det korta formatet fungerar utmärkt för den här typen av texter. Läs den från pärm till pärm eller välj ut delar av den. Läs den högt eller tyst, en gång eller flera, men framför allt läs den! Det här är en liten, men väldigt viktig bok.
Vem skulle du ge bort den här boken till?
-Alla elever i högstadieålder.
Mottagen: 1 december 2017
Anmäl textfel