LitteraturMagazinets recension av Bilder från ett sjukhus, Elsa-Lena Ryding
När sjukhusets värld blir dikt och konst
Elsa Lena Ryding är läkare och har här omvandlat sina yrkeserfarenheter till poesi. I dikterna märks många år av seende och hörande, men också en poetisk ådra som kan omvandla det sedda och hörda till bilder och berättelser.
hans blödande lungor
Han låg där
med sina obönhörliga pupiller
Till slut förstod vi
Här finns både liv och sjukdom, födelse och död, kropp och själ. Aborter, förlossningar, kejsarsnitt, misslyckade återupplivningar. Ålderdom likväl som dödfödda barn – och livs levande sådana. Sorg och glädje. Mörker och ljus. Sjukhuset som byggnad och spelplats för många märkliga händelser står i fokus. Språket är naket och för fram sitt budskap med en klarhet som är svår att inte lystra till.
och längtar befrielsen
men barnets vita död
skär obarmhärtigt igenom
allt vi med möda samlat
till vårt försvar
Dikterna illustreras av Hans Huldt och det är ett nära samarbete mellan bilder och ord som märks; ofta är texten invävd i bilden. Bilderna i sig har mycket att ge, både som komplement till dikterna och som egna konstverk. Jag gillar såväl linjeföringen som färgvalen och de abstrakta, men fullt igenkännliga avbildningarna av oss människor.
har jag alltid vetat om
men inte att du skulle kallna
under mina händer
När jag själv har jobbat i vården har jag sett poesin där och jag har tyckt om hur den har framförts i olika författarskap. Ryding är en välkommen röst i kören av poeter med en fot i människors läkande, sjukdom och död. Min enda egentliga invändning mot "Bilder från ett sjukhus" är att det är synd att den inte hittade fram till ett förlag istället för att ges ut i privat regi – av den enkla anledningen att författaren och illustratören, i samarbete med en förlagsredaktör och med mer resurser bakom boken, skulle kunna ge ännu mer.
Mottagen: 4 januari 2014
Anmäl textfel