LitteraturMagazinets recension av Till Damaskus, Ghayath Almadhoun
En extremt läsvärd diktsamling
Två poeter med olika bakgrund har tillsammans skrivit en diktsamling som rymmer mycket mer än jag har lärt mig att förvänta mig av den samtida diktningen.
Ghayath Almadhoun är en etablerad arabisk poet som tidigare har utkommit på svenska med diktsamlingen "Asylansökan". Här har han översatt sina dikter i samarbete med Marie Silkeberg, som är en särpräglad och välkänd röst i modern svensk poesi. Boken rymmer både Silkebergs och Almadhouns röster i nära samvaro.
Som våra minnen
Opålitliga och plötsliga
Som om de uppväcktes ur sin pastörisering
Titeln, lånad från ett sent Strindberg-drama, kommer sig av dikternas nära koppling till världspolitik och krig, främst den pågående katastrofen i Syrien. Nyhetssändningars kalla rapportering av förlorade människoliv blandas med ögonblicksbilder från flyktingläger och slagfält. Högtflygande tankar samsas med vardagsliv. Skildringarna både lämnar jorden och rotar sig i den.
Ibland rör det sig om tunga textblock som jag tolkar som skrivna av Silkebergs hand, ibland mer luftiga dikter som jag får för mig att Almadhoun ligger bakom. Det hade kunnat bli en märklig stilblandning, men istället avlastar de olika sorternas dikter varandra och berikar varandra. Engelska blandas också med svenska på ett sätt som inbjuder till dialog mellan språken, en dialog där diskrepanserna öppnar nya djup.
Hur annars förklara staden?
"Till Damaskus" är en omfattande diktsamling och består av en mycket stor mängd text, tätt sammanhållen inom sprängfyllda pärmar. Med tanke på den genomgående höga abstraktionsnivån hade diktsamlingen kunnat bli rejält långrandig. Men det blir den aldrig blir.
I-N-T-E M-I-N-A D-I-K-T-E-R
Silkebergs och Almadhouns bok är precis lagom gripande för att bli en spännande sträckläsning, något som är fallet med mycket få diktsamlingar. Utan att ta till några spektakulär grepp lyckas de båda författarna hålla kvar min uppmärksamhet, från första sidan till den sista – och efter den där sista sidan lämnar de mig med en känsla av att ha läst något utöver det vanliga.
Inte den perfekta diktsamlingen, kanske – men en extremt läsvärd sådan.
Mottagen: 4 februari 2014
Anmäl textfel