Litteraturblogg: Carl Magnus Juliusson 

Visa standardvy Visa omslagsvy

 

Bok-
presentation:
Den tudelade visconten / Klätterbaronen / Den obefintlige riddaren
Författar-
presentation:
Italo Calvino

Italo Calvinos magiska värld

Den här månaden har det blivit att jag hunnit läsa mer än vad jag hunnit blogga om – något jag antar är oundvikligt när man nästan tillbringar mer tid på jobb, pendeltåg och spårvagn än hemma.

Men för att nämna en bok har jag i oktoberhösten läst Italo Calvinos roman Klätterbaronen, del av en trilogi bestånde tillika av Den obefintlige riddaren och Den tudelade visconten, vilka jag läste för kanske en fem år sedan med stort nöje.

Italo Calvino – en av Italiens främsta 1900-talsförfattare – är verkligen en författare för sig. Han skriver helt enkelt underbara sagor för vuxna: allegoriska, moraliska, charmiga och otroligt fantasifulla.

Känner man ett tvång efter att jämföra honom med andra författare ligger kanhända den magiska realismen nära till hands. Men det är inte en jämförelse som övertygar helt och hållet. Hos den magiska realismen är det verkligheten som är magisk; hos Italo Calvino är "verkligheten", och allt vad den hör till, inte lika påfallande.

De är helt enkelt moderna sagor, myter, legender, vilket visar sig inte minst i hur de ofta utspelar sig i ett fjärran förflutet: under 1700-talet (Klätterbaronen) eller under medeltiden (Den obefintlige riddaren).

Klätterbaronen handlar om en ung adelsman som, efter en viss snigelincident, bestämmer sig för att lämna hemmet för att för alltid bo uppe bland träden. Aldrig mer ska hans fötter snudda vid markens yta. Ovanifrån får han dock ta del av mängder med äventyr – och även en del resor (trädledes det vill säga) – och hinner under sin levnad bli en av sin tids mest sinnrika och säregna karaktärer: omtyckt, men en smula udda.

En roman om principfasthet – men kanske ännu mer om rätten av vara sig själv. Om att gå sin egen väg oavsett vad andra tycker och tänker.




Taggar: #Italien #saga #myt
5 november 2015
Profil: Carl Magnus Juliusson
 
Kommentera
 

Nice var nice

Nu är det nästan en månad sedan vi kom hem från franska rivierans huvudstad: Nice!

En stad som kanske inte har en väldans massa attraktioner och monument – men ändå andas av konst och kultur. Åtminstone ett tjog konstnärer och författare runt sekelskiftet 1900 och fram till -50-60-talet ju hade alla en särskild försmak för Nice.

Här är en bild från utanför hotellet, precis vid foten av berget Le Chateau, bara ett tiotal meter från havet, där James Joyce påbörjade sin roman Finnegans Wake.

Kanske den svåraste och märkligaste boken jag läst. Den är skriven på alla språk samtidigt – innehåller således ett ordvitseri på hög nivå. Man fattar långt ifrån så mycket som man skulle vilja – om ens något.

Den tog 17 år att skriva och utkom 1939. Romanen innan, Ulysses, publicerades 1922 – samma år som The Wasteland och Jacobs Room... Modernismen var då igång!



Taggar: #Nice #Frankrike #modernism #konst #semester
21 september 2015
Profil: Carl Magnus Juliusson
 
Kommentera
 

Gilot om Picasso

När jag var i Málaga senast passade jag på att besöka Picasso-muséet i staden. Det finns Picasso-muséer överallt i världen, men just det här kändes ändå lite speciellt att besöka eftersom det ligger i Málaga – Picassos hem- och födelsestad – och att han själv var med och etablerade det. 

Till skillnad från till exempel det i Barcelona var tavlorna i det här muséet sorterat, inte kronologiskt efter period, utan tematiskt efter motiv. 

Vår guide tipsade oss här om en bok om Picasso som jag, efter att jag kommit hem, passade på att köpa och nu också har läst. Det är Life with Picasso av Francoise Gilot.

Gilot är konstnär och var tillsammans med Picasso i nio år – från 1944-1953 – samt födde honom barnen Paloma och Claude. Hon var då 21 år gammal och Picasso 61 år. Hon är även känd som den enda kvinna som faktiskt lämnade Picasso. Alla andra av Picassos fruar och älskarinnor – som ofta även förekommer i hans tavlor – tröttnade Picasso på själv och ersatte efter ett tag.

Life with Picasso är en fantastisk bok, rolig, fascinerande och intim. Den är skriven 1964 i en new journalism-stil, full av roliga och levande dialoger. Det känns som att man efteråt förstår Picasso bättre som person, hans kraft och livslust, hans respektlöshet och lite märkliga och höga krav på sina vänner och flickvänner, hans hetsiga svängande humör och spanska vidskeplighet, hans estetik och hans otroliga arbetskapacitet. 

Är man dessutom fascinerad av Paris på 30-, 40 och 50-talet och det konstnärsklimat som rådde då, med namn som Man Ray, George Brassaï, Gertrude Stein, George Braque, Paul Éluard, André Breton, etc., lämnar den heller ingen besviken.

Här och var får man även ta del av stunder när Picasso själv talar om sin konst – något som för den intresserade är både spännande och läsvärt.

Men förutom allt detta är det inte mindre en berättelse om en ung Francoise Gilot, även hon en intressant person och konstnär, inte bara för att hon var tillsammans med – och stod ut med – Picasso, utan för att hon också verkade förstå honom på ett sätt som verkar få förunnat. Hon idoliserade honom inte på något sätt utan älskade honom för den han var. 

En av de trevligaste och mest intressanta böckerna i sitt slag! 


Taggar: #Paris #konst #måleri #Spanien
2 augusti 2015
Profil: Carl Magnus Juliusson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Mitt Nice
Författar-
presentation:
Kristina Svensson
PDF
Finns i lager, 181 kr
Löfte i gryningen
Romain Gary

I väntan på Nice

I slutet av augusti åker jag till Nice, franska rivierans huvudstad. Och det har krävt en viss förberedelse – en kulturell förberedelse det vill säga, för att sätta stämningen och trigga igång ens längtan.

Bland annat har vi tittat på den gamla Hitchcock-filmen To Catch a Thief från 1955, med Grace Kelly och Cary Grant i huvudrollerna, som utspelar sig på Rivieran, inte minst i Nice.

Det har blandats med mer substantiell läsning av guideböcker, bland annat Kristina Svenssons Mitt Nice (som jag fick tipset av från en annan blogg här på litteraturmagazinet). En mycket lättläst, underhållande och personlig introduktion till regionen.

Sist men inte minst har jag friskat upp franskan med att läsa La petite Bijou av Modiano, en bok om en flicka som en dag ser vad hon tror är hennes mamma som hon trott har varit död sedan åratal tillbaka.

Direkt efter den har jag nu börjat läsa La promesse de l'aube av Romain Gary, den enda författaren som – mot reglerna – har vunnit det prestigefulla Goncourt-priset två gånger (en gång under eget namn och en gång under pseudonymen Emile Ajar). Detta är hans självbiografi som delvis utspelar sig i Nice.

Men vill man bygga upp ett romantiskt skimmer runt Rivieran är det inte svårt. Otaliga konstnärer har hållit till här – Renoir, Matisse, Monet, Picasso... Stravinskij bodde dessutom här, och tog ett dopp i havet varje morgon, medan han skrev Våroffer...

Jag hoppas i alla fall på en fin resa, med mycket uteserveringar, sköna promenader, ett och annat museibesök, rosé, god mat och... bad!



 


Taggar: #resa #Frankrike #sommar #läsning
16 juli 2015
Profil: Carl Magnus Juliusson
 
Kommentera
 

Andalusien runt

Förra söndagen kom jag hem från en vecka i Andalusien. Vi flög till Málaga för att sedan åka i en cirkel: GranadaCórdobaSevillaCádizRonda och sedan tillbaka till Málaga.

Resan gick mycket i kulturens och litteraturens tecken. Andalusien är området där poeten Federico García Lorca, Spaniens främsta tonsättare Manuel de Falla (vars födelsebostad vi passerade i Cádiz) och gitarristen Andrés Segovia verkade. I Málaga föddes Pablo Picasso. Där finns även ett fint Picassomuseum som Picasso själv var med om att etablera. Det var inte förrän så sent som efter Francos död som Picasso ens kunde ha ett eget museum i Spanien.

I Granada besökte vi självfallet den moriska borgen Alhambra från 1300-talet, uppförd på en höjd med utsikt över Sierra Nevada. Utomhus: vackra trädgårdar med rosor och vattenspel. Inomhus: utmejslade tak och praktfulla mosaik-mönster i all oändlighet.

Andalusien är i sin helhet en mycket historisk plats med städer och byggnader som härstammar från romartiden, som utsmyckats med arabisk arkitektur under de 800 år som morerna regerade i Spanien och sedan förkristnades. 1492 kördes de sista morerna ur landet då Spanien enades av Isabella och Ferdinand.

Mezquita i Córdoba är en otroligt praktfull moské från 900-talet som på 1200-talet byggdes om till en gotisk katedral. Blandningen av kristen-gotisk och arabisk-muslimsk arkitektur ger denna gigantiska katedral en mycket unik känsla och skönhet. I Córdoba finns även en staty av den romerska filosofen Seneca som föddes här, författare till vackra små läsvärda böcker med titlar som Om livets korthet.

I Sevilla besökte vi bland annat deras konstmuseum och deras arkeologiska museum. Två av Spaniens främsta målare, Velázquez och Murillo, är båda födda här och står staty.  



Dessutom besökte vi så klart den katedral, vars klocktorn har lite samma status för Sevilla som Eiffeltornet för Paris, och i vilken Cristóbal Colón, eller Christofer Columbus (som vi mer känner honom som), är begraven. Samt gick på flamenco!

Resans slutmål var bergsstaden Ronda, belägen 700 m.ö.h., och med en fantastiskt utsikt över öppna fält och Sierra Nevadas bergstoppar. I denna stad har mången celeber författare och kulturperson funnit ett andra hem, författare som Rainer Maria Rilke, Lord Byron och Ernest Hemingway, som filmlegenden Orson Welles som dessutom är begraven på sin vän, tjurfäktaren Antonio Ordónez' gård utanför staden.

Hemingway och Welles har även fått var sin "paseo" uppkallad efter sig i staden.




Jag förstår dem alla. En vackrare stad med vackrare läge får man leta efter. Länge.

Klart slut!


Taggar: #Spanien #kultur #arkitektur #konst #musik #resa
28 maj 2015
Profil: Carl Magnus Juliusson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Den gudomliga komedin
Författar-
presentation:
Dante Alighieri
Inbunden
Finns i lager, 316 kr
Häftad
Finns i lager, 280 kr

#dante750

Jag läste Dante Alighieris Den gudomliga komedin för första gången för ett par år sedan medan jag höll på att skriva min masteruppsats om Samuel Beckett.

Dante är ung och vilsen i livet, "har i en dunkel skog gått vilse". Den gudomliga komedin är berättelsen om att genom prövningar hitta tillbaka till sig själv och den rätta vägen, vägen som leder till höjderna, till kärleken. Sökandet tar honom igenom ett helvete, såväl som genom en skärseld, där världens alla lidanden uppenbarar sig.

Den romerska poeten Vergilius är den som först visar honom vägen (dvs. poesin som vägledare?). I paradiset är det ingen annan än hans musa och älskade Beatrice.

Kulisserna är religiösa, men temat och behandlingen av det är så mycket mer än så; det är så allmänmänskligt den kan bli. Det märks inte minst i berättarens djupa sympati för alla de öden som avtecknar sig framför honom, inte minst i helvetet. Det kristna moraliserandet är ändå frånvarande.

Dante är en av de författare som Samuel Beckett tyckte mycket om och även plockade in lite här och var i sitt eget författarskap. I tidiga verk som Dream of Fair to Middling Women och More Pricks Than Kicks använder han t.ex. som alter-ego karaktären Belacqua som är hämtad ur Dantes Skärseld eller Purgatorio. 

Skärselden är ett högt och brant berg som måste bestigas innan man kommer fram till paradisets portar. Belacqua sitter halvvägs upp med huvudet begravt mellan knäna, gråtande och utan hopp. Han orkar inte fortsätta klättra; han har gett upp allt hopp om att, när han väl kommit fram till porten, bli insläppt i paradiset. Och vad är då meningen med att fortsätta? 

Av ren desperation över livets hopplöshet har han slungats in i djupaste apati. Ett dilemma som aldrig tycks bli omodernt hur många hundratals år som än passerar. Vad gör man när man inte ens vågar hoppas längre att allt en dag ska bli bra?

Men såväl Beckett som Dante har såklart humor. En annan karaktär hos Dante, och som även fått ge namn åt en dikt av Beckett, är Malacoda. Han befinner sig i helvetet och har som straff fått sitt ansikte vänt bak-och-fram så det pekar bakåt. Han gråter och gråter av alla helvetets plågor och tårarna rinner rakt ner mellan skinkorna på honom. 

Idag, den 21 maj 2015 fyller Dante 750 år. I Florens firas det genom hasgtagen #dante750.


Taggar: #jubileum
21 maj 2015
Profil: Carl Magnus Juliusson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Hur ska det gå för Pinnebergs?
Författar-
presentation:
Hans Fallada

Hur ska det gå för Pinnebergs?

Tidigare i år läste jag Hans Falladas nästan tusensidiga storverk Varg bland vargar och blev helt lyrisk.

Nu har jag läst hans (betydligt kortare) Hur ska det gå för Pinnebergs? och är fortfarande lika glad över att i år ha stött på en för mig alldeles ny författare som från ingenstans halkat in bland mina favoritförfattare.

Hur ska det gå för Pinnebergs? handlar om Johannes och Lämmchen som är i tidiga tjugoårsåldern. Hon är med barn och de bestämmer sig för att gifta sig. Romanen igenom får vi följa deras gemensamma kamp för att hålla sig över ytan. Arbetslösheten är stor i 30-talets Tyskland och arbetsklimatet hårt och osäkert (lite som idag det vill säga). Johannes hoppar ständigt mellan jobb och de tvingas byta bostad för jämnan. Samhället är hårt och oanständigt. I det politiska rummet står kommunismen och nazismen och strider mot varandra.

Men de har trots allt varandra och livet går alltid vidare.

Hur ska det gå för Pinnebergs? är en rörande roman om ett ungt kärlekspar som försöker ta sig igenom livet tillsammans. Det är fattigt och hårt, men kärleken övervinner alla svårigheter. Personporträtten är levande och otroligt ömsinta. På samma gång är det en satirisk och kritisk roman om en hård tid då armbågarna är sylvassa och var man är för sig.

Ett mästerverk helt enkelt. 


Avdelning: Klassiker Taggar: #läsning #kärlek #fattigdom #arbetslöshet
7 maj 2015
Profil: Carl Magnus Juliusson
 
Kommentera

Lars Ahlin 100 år

30 april 2015

3 april 2015

Onda andar

10 mars 2015

31 december 2014

Flyttstäd med Modiano i öronen

18 december 2014

Glöm inte att läsa om dina favoriter!

10 december 2014

Selma Lagerlöf fyller år!

20 november 2014

Poet och Foxconn-arbetare död genom självmord

17 november 2014

Lars Norén och inbördeskrig i kärnfamiljen

26 oktober 2014

Anteckningar från en bokmässa

1 oktober 2014

W.G Sebald och jakten på varifrån man kommer

9 september 2014

Kärlek i tjugonde seklet

3 september 2014

Bonjour tristesse

11 augusti 2014

Oho för Räddaren i nöden

3 augusti 2014

Hemma igen efter en kort cesur i sommarläsningen

28 juli 2014

Claude Lanzmann: Liv och verk

10 juli 2014

20 juni 2014

Egenmäktigt förfarande

2014-06-09

Håkan på Ullevi

8 juni 2014

Jag är inte en schlager. Jag bara råkar handla om samma saker

29 maj 2014

Houellebecq om sex och sexturism

23 maj 2014

Mozart och hans värld

21 maj 2014

Lars Norén 70 år!

9 maj 2014

Beundran förblindar, sade Reger

4 maj 2014

Vem är det som bestämmer vem du är?

18 april 2014

Håkan Hellström 40 år!

2 april 2014

Ondska enligt James Bond

30 mars 2014

Kärlekens litteratur (5): Hedvig Charlotta Nordenflycht (HJÄRTA - SMÄRTA)

13 mars 2014

Upptäckten av Atlantis!

7 mars 2014

Fler könsbyten i antikens Rom

4 mars 2014

Den livsbejakande Nietzsche

2 mars 2014

Kulturpolitik idag och igår

25 februari 2014

Kärlekens litteratur (4): Samuel Beckett

20 februari 2014

Kärlekens litteratur (3): Sapfo (och glad Alla hjärtans dag)

14 februari 2014

Caroline Ringskog Ferrada-Nolis Naturen

10 februari 2014

Claude Lanzmann på Göteborgs internationella filmfestival

3 februari 2014

Framtidens brevväxlingar?

1 februari 2014

Kärlekens litteratur (2): William Faulkner

31 januari 2014

Kön och könsbyten i antikens Rom

29 januari 2014

Kärlekens litteratur (1): Gustave Flaubert

26 januari 2014

20 januari 2014

18 januari 2014

Iranska poeter frisläppta

17 januari 2014

16 januari 2014

Lista recensioner av Carl Magnus Juliusson

Litteraturblogg: Carl Magnus Juliusson

Tycker bäst om böcker som stimulerar – såväl till eftertanke som rent fysiskt

Carl Magnus Juliusson är litteraturvetare och kulturskribent och läser så fort det finns tid över. Gör det inte det – ja, då läser han ändå. Därför läser han också flera böcker åt gången för att alltid kunna ha en nära till hands beroende på tillfälle: en för resor med spårvagn, minst en för soffan och en för sängen innan det är dags att sova.

Bäst tycker han om böcker som stimulerar en – såväl till eftertanke som rent fysiskt, gärna med långa meningar och ett språk det strålar och sprakar om. De bästa är de som stannar kvar i ens medvetande långt efter att man läst färdigt dem. Om han får välja själv läser han helst modernistiska klassiker eller äldre litteratur, gärna så gammal att den går tillbaka till antikens Grekland och Rom.

Förutom litteraturen är det musiken som upptar mest av hans vakna tid, i form av att spela pop, sjunga i kör och recensera jazzskivor i Lira. 

 Essäer 

Internationella kvinnodagen den 8 mars

Våldsamt och kärleksfullt manifest

"SCUM-manifestet" är en riktig klassiker av flera anledningar. "Dels på grund av sin ständiga aktualitet, dels på grund av sin spridning. 

Verket kan läsas på många olika sätt", skriver Carl Magnus Juliusson. Lagom till den internationella kvinnodagen den 8 mars benar han ut vad Valerie Solanas manifest handlar om – egentligen.

Läs mer ...
 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av På livstid, Hans Fallada

Om alkoholismen och dess psykologi

Med en sällan skådad psykologi skildrar Fallada här ett tragiskt levnadsöde baserat på egna upplevelser"
"På livstid", av den tyske mellankrigsförfattaren Hans Fallada, skrevs 1944 under författarens vistelse på en anstalt, efter ett påstått dråpförsök på sin fru. Nu har boken kommit i nyutgåva på svenska. Hans Fallada – eller Rudolf Ditzen som han egentligen hette – är namnet på den tidigare nästintill bortglömde, tyske mellankrigsförfattare som under de senaste åren har f&ar...
LitteraturMagazinets recensent: Carl Magnus Juliusson

Snyggt, smart och roligt ur ett kort men intensivt liv

Astragal, Albertine Sarrazin
Sarrazin har en prosa med nerv och udd, full av oväntade och ögonöppnande liknelser"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Carl Magnus Juliusson

Introduktion till Proust som lockar till läsning

En sommar med Proust, Antoine Compagnon
När man kommit igenom på andra sidan känner man genast att man varit med om något alldeles särskilt, en fullständigt omvälvande upplevelse"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Carl Magnus Juliusson

Marguerite Duras om hur man hanterar orättvisor

Vicekonsuln, Marguerite Duras
En vacker roman, skriven med en rörlighet, en poetisk nerv och puls, som bara Duras har i sitt språk"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Carl Magnus Juliusson

LitteraturMagazinets recension av Åren, Virginia Woolf

Woolf skildrar samtidens trådar till det förflutna

Virginia Woolf var en komplex person och författare. Traditionell, konservativ, samtidigt en av romankonstens – och essäkonstens – stora förnyare"
I Virginia Woolfs författarskap är tid ett ständigt återkommande tema. Så även i "Åren" från 1937, som nu kommer i nyöversättning. I ”Mrs Dalloway” avbryts karaktärernas tankegångar genomgående av ljudet från Big Ben som påminner om tiden som går. I ”Vågorna” varvas de sex karaktärernas ensamma monologer med skildringar av vågor som slår mot en stran...
LitteraturMagazinets recensent: Carl Magnus Juliusson

En odyssé genom tid och rum

Litteratur i tid : åtta kapitel ur tidens litteraturhistoria, Arne Melberg
En lika fin som fascinerande läsning som kan inspirera en till att både tänka över och vilja ta tillvara på sitt liv"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Carl Magnus Juliusson

Ny och spännande form för historiskt berättande

1915 Stridens skönhet och sorg : Första världskrigets andra år i 108 korta, Peter Englund
Men en ganska omsorgsfull notapparat och en del tekniska redogörelser påminner en med jämna mellanrum ändå om att det här faktiskt är fakta och inte fiktion"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Carl Magnus Juliusson

Rebecca Solnit om män som förklarar hur det ligger till

Män förklarar saker för mig, Rebecca Solnit
De bara antar att de vet bättre eftersom att de är män. Denna text fick stort gensvar i USA och har gett upphov till begreppet ”mansplaining"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Carl Magnus Juliusson

LitteraturMagazinets recension av Varg bland vargar, Hans Fallada

Hans Falladas Tyskland 1937 landar rakt i samtiden

Utan att kunna veta vad som skulle komma, skildrar Fallada här det klimat och den oordning i samhället som skulle komma att ligga till grund för nazismens slutgiltiga utbredning"
2015 börjar bra. Inte minst tack vare Hans Falladas nästan tusen sidor långa mästerverk ”Varg bland vargar” från 1937 som nu har getts ut på nytt. Tidpunkten kunde inte ha varit bättre; som en blixt från klar himmel slår den rakt ner i samtiden. Året är 1923. Vi befinner oss i mellankrigstidens Berlin och dollarn står i 414 000 mark. Och mer ska det bli. Ett halvår och nästan sjuhundra sidor l&a...
LitteraturMagazinets recensent: Carl Magnus Juliusson

Roy Jacobsen om människor i naturens omedelbara närhet

De osynliga, Roy Jacobsen
Handlingen utspelar sig mellan 1913 och 1928, i en tid och på en plats där de vakna timmarna tillägnas hårt arbete och där barn blir vuxna tidigt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Carl Magnus Juliusson

När otryggheten är vardag

En färdplan för prekariatet. Vägen till ett fullvärdigt medborgarskap, Guy Standing
Att befinna sig i prekariatet karaktäriseras av sårbarhet; man befinner sig i en så kallad ”prekär” situation som är långt mer omfattande än vad man kan läsa ut enbart av inkomsten under ett givet tillfälle"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Carl Magnus Juliusson

Om att tala, tänka och förstå

En psykoanalytikers väg, Per Magnus Johansson
Visst kan det ibland känns lite stolpigt att läsa en bok som helt och hållet består av transkriberat tal. Men det är av samma anledning intressant"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Carl Magnus Juliusson

LitteraturMagazinets recension av Meridian. Samlad prosa, Ellerströms förlag

Prosa från en stilbildande poet

Dessa korta texter utgör ett perfekt komplement till hans författarskap, ett författarskap som är så öppet, så gränsöverskridande, att det ter sig dunkelt, tangerande något mystiskt bortom"
I sina prosatexter funderar poeten Paul Celan kring den estetiska dimensionen av poesin – och om hur det är att som jude och son till föräldrar som dog i nazisternas koncentrationsläger skriva dikter på tyska. 2010-talet har så här långt varit ett bra decennium i Sverige för den som tycker om Paul Celan – en av de mest intressanta och stilbildande poeterna sprungna ur efterkrigstidens Europa. 2011 kom ”Den stora ti...
LitteraturMagazinets recensent: Carl Magnus Juliusson

Ett författarskap som berör på djupet

Det avlägset nära, Rebecca Solnit
Det är med all rätt som Solnit brukar räknas som en av de författare som idag kanske mest konsekvent för vidare traditionen från 1900-talets stora essäister som Virginia Woolf, Walter Benjamin, W. G. Sebald, Susan Sontag och Marcel Proust"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Carl Magnus Juliusson

Ny "Agatha Christie"-deckare – efter 40 års tystnad

Monogram-morden, Sophie Hannah
Även om lösningen på ”Monogrammorden” är så intrikat och ändå välsnidad som det bara anstår en riktig deckare signerad Agatha Christie har den ändå inte riktigt samma klarhet som originalen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Carl Magnus Juliusson

Sök i bloggen

 

Favoritböcker

Ensam i Berlin

av Hans Fallada
Året är 1940 och i huset på Jablonskistrasse 55 i Berlin bor en s...

Hur ska det gå för Pinnebergs?

av Hans Fallada
Hur ska det gå för Pinnebergs? betraktas idag som en modern klass...

Maken

av Gun-Britt Sundström
VAD ÄR DET ATT VARA ETT PAR? Villket ansvar innebär det, vad kan ...

På spaning efter den tid som flytt. 2: I skuggan av unga flickor i blom

av Marcel Proust
Romansviten ''På spaning efter den tid som flytt'' är den franske...

På spaning efter den tid som flytt. D 1 : Swanns värld

av Marcel Proust
Romansviten ''På spaning efter den tid som flytt'' är den franske...

Ulysses

av James Joyce
Ulysses utspelar sig under en enda dag, den 16 juni 1904....

Bror och syster : kvarnen vid Floss

av George Eliot
Kan man bli lycklig om man gör andra olyckliga? Är kärleken värd...

Resa till nattens ände

av Louis-Ferdinand Céline
Célines mästerverk "Resa till nattens ände" publicerades första g...

Trädgårdsfesten och andra noveller

av Katherine Mansfield
Katherine Mansfield (1888–1923) är en av de främsta prosaisterna ...

Trilogin. Molloy ; Malone dör ; Den onämnbare

av Samuel Beckett
Trilogin Molloy, Malone dör och Den Onämnbare har beskrivits som ...

Mrs Dalloway

av Virginia Woolf
"Mrs Dalloway" (1925) är en av Virginia Woolfs mest k&aum...

Absalom, Absalom!

av William Faulkner
Absalom, Absalom! utkom 1936 och anses vara William Faulkners frä...

Läst 2015

Den hemliga historien

av Donna Tartt
Den hemliga historien har sålts i över fem miljoner...

Steglitsan

av Donna Tartt
En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst e...

Pappan och havet

av Tove Jansson
Boken inleds i Mumindalen, där Muminpappan går omkr...

Stjärnans ögonblick

av Clarice Lispector
Macabéa lever ett innehållslöst liv i Rio de Janeiro. Hon har pre...

På spaning efter den tid som flytt. 7: Den återfunna tiden

av Marcel Proust
Romansviten ''På spaning efter den tid som flytt'' är den franske...

Drömtydning

av Sigmund Freud
Samlade skrifter av Sigmund Freud. Band II Drömtydning &aum...

Prolegomena - Till varje framtida metafysik som skall kunna uppträda som ve

av Immanuel Kant
Prolegomena kom ut två år efter Kritik av det rena förnuftet. Kan...

Filosofen som inte ville tala : ett personligt porträtt av Ludwig Wittgenstein

av Sten Andersson
"Filosofin börjar med mig", sade Ludwig Wittgenstein i sitt ungdo...

Ensam i Berlin

av Hans Fallada
Året är 1940 och i huset på Jablonskistrasse 55 i Berlin bor en s...

Lilla smycket

av Patrick Modiano
»Minst tolv år hade gått sedan man slutade kalla mig Lilla smycke...

På spaning efter den tid som flytt. 6: Rymmerskan

av Marcel Proust
Romansviten ''På spaning efter den tid som flytt'' är den franske...

Kapten Nemos bibliotek

av Per Olov Enquist
Två pojkar blandas ihop på BB och åker hem med fel familj. Sex år...

Hur ska det gå för Pinnebergs?

av Hans Fallada
Hur ska det gå för Pinnebergs? betraktas idag som en modern klass...

Virginia Woolf : en författarbiografi

av Björn Kohlström
Virginia Woolf skrev tio romaner. Det är lätt att glömma bort när...

Onda andar : roman i tre delar

av Fjodor Dostojevskij
År 1869 begicks ett mycket uppmärksammat mord i Moskva, genomfört...

Läst 2014

Nätternas gräs

av Patrick Modiano
I "Nätternas gräs" vandrar berättaren Jean genom Paris på spaning...

Frankenstein

av Mary Wollstonecraft Shelley
Victor Frankenstein is obsessed with the secret of resurrecting t...

Deleuze - tänkande och blivande

av Fredrika Spindler
”Den mest läsvärda svenska filosofen just nu.” (Arena) Genom Gil...

En färdplan för prekariatet. Vägen till ett fullvärdigt medborgarskap

av Guy Standing
Under en föreläsning i Malmö 2014 ställde ekonomen Guy Standing e...

På spaning efter den tid som flytt. 5: Den fångna

av Marcel Proust
Romansviten ''På spaning efter den tid som flytt'' är den franske...

Meridian : samlad prosa

av Ellerströms förlag
Paul Celan, den europeiska efterkrigstidens mest inflytelserika p...

Det avlägset nära

av Rebecca Solnit
Den här boken börjar och slutar med aprikoser. Närmare bestämt et...

Kunskapens frukt

av Liv Strömquist
Liv Strömquists nya seriealbum Kunskapens frukt handlar om det so...

Prekariatet : den nya farliga klassen

av Guy Standing
”Prekär” betyder ”mycket bekymmersam”. Och den nya samhällsklass ...

Mordet på Orientexpressen

av Agatha Christie
Publicerad första gången 1934 och anses vara en av ...

Monogrammorden : ett nytt fall för Hercule Poirot

av Sophie Hannah
Lagom till Agatha Christies 125-årsjubileum släpps den första nya...

Austerlitz

av W. G. Sebald
W. G. Sebalds romaner har redan förändrat litteraturen med sitt k...

Thomas Pikettys Kapitalet i det tjugoförsta århundradet : sammanfattning, svenskt perspektiv

av Jesper Roine
Denna sammanfattning, skriven av den svenske nationalekonomen Jes...

På spaning efter den tid som flytt. 4: Sodom och Gomorra

av Marcel Proust
Romansviten ''På spaning efter den tid som flytt'' är den franske...

Bonjour tristesse

av Françoise Sagan
Bonjour tristesse är en sommarlovsberättelse från Rivieran om en ...

Räddaren i nöden

av J D Salinger
"Räddaren i nöden" kallas ibland för den fö...

Den glada vetenskapen

av Friedrich Nietzsche
Se istället ny upplaga / ISBN 9789173745864 Friedrich Nietzsche...

Haren i Patagonien : minnen

av Claude Lanzmann
En av Europas stora intellektuella 1900-talsgiganter berättar här...

Gone Girl

av Gillian Flynn
How well do you know your lover? The art of marriage truly is the...

Egenmäktigt förfarande : en roman om kärlek

av Lena Andersson
Vinnare av Augustpriset 2013 i kategorin Årets svenska skönlitter...

Etik : människa, moral, mening : en introduktion

av Ann Heberlein
Etikens huvudfrågor är tre: Det handlar om människan, om handling...

Hej då, ha det så bra!

av Kristina Lugn
Efter sin sjunde diktsamling, Hundstunden (1989), har Kristina Lu...

Bekantskap önskas med äldre bildad herre

av Kristina Lugn
Kristina Lugn är en av våra mest lästa och älskade poeter. Sedan ...

Plattform

av Michel Houellebecq
Hur ska människan bli lycklig? Kan sexturismen lösa såväl den an...

Mozart och hans värld

av Nils-Olof Franzén
Redan vid åtta års ålder var Mozart berömd vid hoven i Wien, Münc...

Musikens väsen

av Leo Nilsson
Vad är musik? Frågeställningen om vad musik är har följt oss geno...

Methodos : konstens kunskap, kunskapens konst

av Håfström Jan
I vardagen är »metod« ett ord med motstridiga konnotationer. Å en...

Gamla mästare

av Thomas Bernhard
Gamla mästare avslutar en löst sammanhållen triptyk tillsammans m...

Biskötarna

av Lars Norén
Undertitel: I den underjordiska himlen Stockholm under några heta...

Väldigt sällan fin

av Sami Said
Noha lämnar sin familj i Göteborg och flyttar till Linköping för ...

Psykoanalysens etik : Sjunde seminariet, 1959 1960

av Jacques Lacan
Det var Lacans seminarier, snarare än hans snåriga Écrits, som la...

Nietzsche : kropp, konst, kunskap

av Fredrika Spindler
På vilket sätt är Nietzsche relevant för oss idag? Efter sin hyll...

En kulturutredning : pengar, politik och konst

av David Karlsson
En av kulturutredningens avhoppade sekreterare presenterar här en...

Naturen

av Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Ni vet när man utsätts för en riktig katastrof. Som i krig. Som i...

Retorikens imperium

av Chaïm Perelman
I Retorikens imperium sammanfattar och utvecklar Perelman sin ‘ny...

SCUM Manifest

av Valerie Solanas
SCUM Manifesto (Society for Cutting Up Men) av Valerie Solanas fr...

Till vilken nytta? : en bok om humanioras möjligheter

av Thomas Karlsohn
”När de stora samhällsförändringarna och globala utmaningarna avh...

På spaning efter den tid som flytt. 3: Kring Guermantes

av Marcel Proust
Romansviten ''På spaning efter den tid som flytt'' är den franske...

Middlemarch

av George Eliot
Det är ett magnifikt panorama över engelsk småstads- och lantliv ...

Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.3.4