Senaste recensionerna
Här listas alla LitteraturMagazinets recensioner. De senast inkomna listas överst.
Recensioner
LitteraturMagazinets recension av Himlen bar inga moln, Doris Dahlin
Inre dramatik om känslor som bubblar under ytan
Handlingen i Doris Dahlins nya roman är mycket enkel. Huvudpersonen genomgår en kris full av känslostormar. Spänningen ligger i hur historien berättas.
Huvudpersonen Maria i "Himlen bar inga moln" är en barnlös författare i 55-årsåldern som förlorat kontakten med sin barndomsvän Britt-Inger. Maria lider av ett bortträngt och obearbetat trauma som skedde i övre tonåren. Samtidigt spökar känslom&au...
LitteraturMagazinets recension av Liv till varje pris, Kristina Sandberg
Helgjuten avslutning på trilogin om Maj
Varför läser jag det här? Det frågar jag mig upprepade gånger när jag läser Kristina Sandbergs tre böcker om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik.
Kristina Sandberg inledde sin trilogi om Maj med att “Att föda ett barn” (2010). Att det inte kommer att sluta speciellt lyckligt står klart redan i första boken. Den unga kvinnan, nyss utsläppt ur föräldrahemmet, blir gravid av misstag och hamnar ...
LitteraturMagazinets recension av Den dag jag blir fri, Lawen Mohtadi
Biografi utan kött och blod
Den första biografin om Katarina Taikon – författaren bakom böckerna om "Katitzi" – det låter onekligen intressant. Men boken saknar kött och blod.
För en tid sedan hittade jag filmatiseringen av ”Katitzi”-böckerna på dvd på biblioteket. Det var den gamla teveversionen från 1979 med Janne Carlsson som Katitzis pappa. Jag kunde inte låta bli att låna och se de sex avsnitten i ett svep. Oj, vilken...
LitteraturMagazinets recension av Om det var krig i Norden, Janne Teller
Liten skrift som skakar om
Den här är en liten bok som delas ut gratis till åttondeklassar i Göteborg i ett samarbete mellan Lilla Piratförlaget och Teskedsorden. Men den säljs också i bokhandeln.
Tänk om det blev krig i Norden.
Vart skulle du ta vägen?
Så inleds den boken som är ett tankeexperiment skapat av danska journalisten och författaren Jane Teller.
Boken riktar sig hela tiden till läsaren som ett ”du”. "Du upplev...
LitteraturMagazinets recension av Mitt hjärta hoppar och skrattar, Rose Lagercrantz
Insiktsfullt om en flicka som kämpar för att blicka framåt
Rose Lagercrantz verkar höra till den där kategorin människor som på allvar minns hur det var att vara barn – och som dessutom kan förmedla den känslan vidare genom sina böcker.
Det visar den långa raden starka barnböcker som hon har skrivit genom åren. Böckerna om Dunne (”Mitt lyckliga liv” och ”Mitt hjärta hoppar och skrattar”) är inget undantag.
I ”Mitt lyckliga liv&rd...
LitteraturMagazinets recension av Döden i medierna, Anja Hirdman
Om vår kluvna inställning till döden
Vi ska alla dö – men vi vill helst slippa tänka på det. Ändå toppar olika deckare och spänningsromaner försäljningslistan månad efter månad. Hur går det ihop? Vad säger det om vår tid? Varför vältrar vi oss i ond, bråd död i böcker, film och teveserier?
I ”Döden och medierna” gör nio skribenter ett försök till att besvara frågan. De bygger ...
LitteraturMagazinets recension av Överenskommelser, Simona Ahrnstedt
Genuin underhållning
”Överenskommelser” handlar om kärlek med förhinder i överklassmiljö i slutet av 1800-talet. Unga, intelligenta Beatrice Löwenström möter stilige Seth Hammerstaal och de faller båda pladask. Men det tar en hel bok och sju sorger och åtta bedrövelser innan de slutligen får varandra.
Författaren Simona Ahrnstedt beskriver sig själv som Sveriges enda romanceförfattare och jag måste erkänn...
LitteraturMagazinets recension av Agaat, Marlene van Niekerk
Lysande människoporträtt i drama om apartheid
Att läsa ”Agaat” är som att resa rakt i in apartheidsystemets förvrängda värld, där färgerna är fadda, det ekar konstigt och skuggorna plötsligt växer. Detta utan att författaren med en stavelse har nämnt ordet apartheid eller skildrat några politiska händelser. Ingenstans i boken står radionyheterna på i bakgrunden och berättar om upplopp och aldrig reflekterar huvudpersonerna kring det s...
LitteraturMagazinets recension av Jag ska egentligen inte jobba här, Sara Beischer
Feelgood-bok med allvarlig botten
Bli inte förvånad om denna bok blir film. Att läsa Sara Beischers charmiga debutbok ”Jag ska egentligen inte jobba här” är som att se en riktigt bra dramakomedi. Jag snyftar, skrattar och ryser om vartannat och håller tummarna hårt för att huvudpersonen ska välja det rätta.
Skådespeleri är också en röd tråd i själva berättelsen. Huvudpersonen Moa är 19 år drömmer om ...
Anmäl textfel