Senaste recensionerna
Här listas alla LitteraturMagazinets recensioner. De senast inkomna listas överst.
Recensioner
LitteraturMagazinets recension
av
Nothing Else Matters, Lina Stoltz
Uttjatat tema där badboy möter prästdotter







Kärlekshistorien berör inte, och karaktärerna blir mest klyschiga och stereotypa i Lina Stoltz nya ungdomsroman.
I ”Du föll och jag för dig” lär vi känna Frida och Jakob som snart ska börja sista året i gymnasiet. De blir blixtkära och inleder ett förhållande. Förhållandet blir dock problematiskt när det blir uppenbart att Jakob döljer saker för Frida. Tyvärr lär vi inte k&au...

LitteraturMagazinets recension
av
Besatt, Anne Cassidy
Obehaglig och skev ungdomsbok om kärlek







Till en början är det här en ”vanlig” ungdomsroman. Men plötsligt befinner sig läsaren i en skruvad thriller.
Anne Cassidy har beskrivits som en mästare på att skriva psykologiska thrillers för ungdomar. När jag börjar läsa ”Besatt” känns den snarare som en vanlig ungdomsroman om kärlek – om Elise och Carl som förmodligen kommer få varandra på slutet. Efter ett tag bö...

LitteraturMagazinets recension
av
Konsten att ha sjukt låga förväntningar, Åsa Asptjärn
Underhållande debut med hög igenkänning







Åsa Asptjärns debutroman ”Konsten att ha sjukt låga förväntningar” bjuder på en härlig läsupplevelse där jag både skrattar högt, skäms och känner igen mig.
För Emmanuel Kent är livet förutsägbart: han är oskiljaktig från sin bästa vän Tore (tycker i alla fall resten av världen), han anses inte vara speciellt spännande trots att han har stor potential (ty...

LitteraturMagazinets recension
av
Lex bok, Sara Kadefors
Unik läsning om betygshets och framgång







Tolv år efter succén ”Sandor slash Ida” kommer Sara Kadefors med en ny ungdomsbok, och som vanligt är det fruktansvärt träffsäkert. Vi rör oss mellan skolvärlden och bloggvärlden, mellan framgångssagor och betygshets. ”Lex bok” belyser många frågor vi inte pratar tillräckligt om. Dock kunde handlingen kommit igång tidigare.
Lex går sista året i gymnasiet och fattar inte he...

LitteraturMagazinets recension
av
Den femte vågen, Rick Yancey
Skrämmande dystopi med seg upptrappning







”Den femte vågen” har liknats med ”Hungerspelen” och snabbt klättrat upp på USA:s topplistor. Det här är en dystopi som speglar en av våra största rädslor – tänk om det kom hit en art som var oss helt överlägsen och utrotade oss på nolltid? Så långt är jag imponerad. Däremot fastnar jag varken för huvudpersonen eller bokens upptrappning.
Förut var Cassie en he...

LitteraturMagazinets recension
av
Underbara helvete, Jamie McGuire
Sträckläsning som förstörs av tröttsamma könsstereotyper







”Underbara helvete” är en bok som verkligen lever upp till sin titel. Den är både underbar och svår att lägga ifrån sig. Jag låg vaken en halv natt och läste, oförmögen att sluta. Men tyvärr sprider boken föreställningar om förlegade och skrämmande könsstereotyper som tar ner helhetsintrycket.
När Abby tillsammans med bästa vännen America börjar på East...

LitteraturMagazinets recension
av
Dunkla hot, Elsie Petrén
Kvinnohat och främlingsfientlighet i viktig ungdomsbok







Främlingsfientlighet och näthat mot kvinnor är högaktuella samhällsproblem. I ”Dunka hot” får vi uppleva hot, ständig oro och en rädsla av att vara förföljd ur tonåringen Adrians perspektiv. En väldigt realistisk och viktig bok, men tyvärr blir bokomslaget en stor besvikelse.
Adrians mamma är reporter på en kvällstidning. Hon skriver om brottslighet och har fått riktigt stor uppmä...

LitteraturMagazinets recension
av
Wallflower, Stephen Chbosky
Många teman i gränsöverskridande ungdomsbok







”Wallflower” är en gränsöverskridande och mångfacetterad ungdomsbok med en älskvärd huvudkaraktär. Den tar upp teman som sexualitet, kärlek, droger och psykisk ohälsa. Framför allt handlar den om vänskap när den är som bäst.
”Wallflower” kom ut första gången 1999 och har sedan dess väckt stor uppmärksamhet, framför allt i USA där den är bannlyst frå...

LitteraturMagazinets recension
av
En sekund i taget, Sofia Nordin
Stark dystopi om att bli vuxen







En epidemi slår ut mänskligheten – du är ensam kvar. Vad skulle du göra då? Hur skulle det kännas? Det här är några av tankarna jag får medan jag läser Sofia Nordins ”En sekund i taget”, en ungdomsbok som riktar sig till 12-15-åringar.
Jag får komma huvudpersonen Hedvig otroligt nära, vilket gör boken både trovärdig och drabbande. Samtidigt är det ett äventyr,...

Recension
av
Divergent, Veronica Roth
Vi och dem i dystopi med stark tjej i huvudrollen


En stark tjej i ett dystopiskt samhälle med en brinnande ring på bokomslaget, känns det igen? Jo, när jag får höra talas om "Divergent" låter det väldigt likt "Hungerspelen". Så fort jag börjat läsa inser jag dock hur fel jag har. "Divergent" står för sig själv och erbjuder sci-fi, samhällskritik och kärlek på sitt alldeles egna vis.
Beatrice Pryor är sexton år och står inf&oum...
Anmäl textfel