Senaste recensionerna
Här listas alla LitteraturMagazinets recensioner. De senast inkomna listas överst.
Recensioner
LitteraturMagazinets recension av Den sommaren, Jillian Tamaki
Mitt i prick om tidiga tonåren
"Den sommaren" är en grafisk roman som både är allmängiltig och specifik i alla sina detaljer, med vackert tecknade bilder i blåa skalor som sätter stämningen.
Kusinerna Mariko och Jillian Tamaki har tidigare givit ut "Skim", en ovanligt stark grafisk roman som av oförklarlig anledning inte översatts till svenska. Men det är åtminstone delvis förlåtet nu när "This One Summer" kommer ut, under namnet "Den sommar...
LitteraturMagazinets recension av Jag föder rådjuret, Jila Mossaed
Befriande enkel poesi
I Jila Mossaeds nya diktsamling "Jag föder rådjuret" är språket enkelt men uttrycksfullt, och metaforerna djärva.
Jila Mossaed har under trettio år i Sverige skrivit fem diktsamlingar, alla fyllda av både språklig skönhet och innehållslig tyngd. Nu kommer den sjätte, "Jag föder rådjuret". Här ryms såväl de stora världshändelserna som den inte alltid trygga vardagen.
Språke...
LitteraturMagazinets recension av Kurs i självutplåning, Henrik Bromander
Hämndlystna serienoveller
Henrik Bromander är tillbaka efter den hyllade grafiska romanen "Smålands mörker".
Henrik Bromander är en speciell svensk serieskapare. Där de mesta satsar mycket på sin teckningsstil går han i en riktning där berättelsen är i centrum och där ett naivistiskt tecknarsätt snarare förmedlar denna berättelse än själv utgör huvudintrycket. Att texten är viktig märks också på det f...
LitteraturMagazinets recension av Det här är hjärtat, Bodil Malmsten
Malmstens återkomst till poesin är naken och nära
Nu återvänder Malmsten till poesin som form, med sorgeboken "Det här är hjärtat".
Bodil Malmsten har många strängar på sin lyra. Hon har skrivit romaner av olika längd, självbiografier, pjäser och noveller. Hennes böcker fyllda av tankar fann sin fulländning i bloggens loggboksform. Dessutom har hon sedan 1977 givit ut sju diktsamlingar, men den senaste kom ut för 22 år sedan.
Det är inte de avlid...
LitteraturMagazinets recension av Dikter i urval 1974-2004, Barbro Lindgren
Det är lätt att falla pladask för Barbro Lindgrens dikter
Barbro Lindgrens dikter tål att återvändas till många gånger. Men varför ger Norstedts bara ut ett urval? Ge oss mer!
Det är svårt att inte älska Barbro Lindgrens författarskap, både de verk som riktar sig till vuxna och till barn – gränser som för övrigt inte är särskilt viktiga just i fallet Barbro Lindgren.
Som poet har Lindgren skrivit ett stort antal diktsamlingar och när N...
LitteraturMagazinets recension av Standard, Nina Bouraoui
Stark tragedi om den moderne mannen
Nina Bouraoui har ett stort antal böcker bakom sig. De har ofta varit mörka och kretsat kring HBTQ-erfarenheter, men först och främst har de alltid varit välskrivna, med språkets flöden och förgreningar i centrum.
"Standard" är på många sätt väldigt olik Bouraouis tidigare böcker. För det första är en man i centrum, för det andra är han heterosexuell och för det tredje beskrivs han ...
LitteraturMagazinets recension av Världens viktigaste kyss, David Levithan
Feelgood för alla åldrar om en väldigt lång kyss
Vad händer med världen när två pojkar kysser varandra på offentlig plats – i hela trettiotvå timmar? Det handlar om att sätta ett rekord som aldrig tidigare har satts. Kanske det ändrar världen en smula, eller åtminstone påverkar andra unga och queera?
Två pojkar, Harry och Craig, har varit ihop men gjort slut. Harry tycker att det är ganska skönt att förhållandet är över – Cr...
LitteraturMagazinets recension av Tusen dårar, Quim Monzó
En ny novellmästare
Den katalanska novellförfattaren Quim Monzó jämförs ofta med israelen Etgar Keret – en liknelse som är ovanligt lätt att förstå.
Både Keret och Monzó skriver korta, alltigenom absurda berättelser. Monzó är något mer allvarlig, men har alltid sin humor som en smaksättare i texten. Det är roligt på ett sätt som i slutänden oroar.
En man hälsar på sin pappa p&ar...
LitteraturMagazinets recension av Máni Steinn - Pojken som inte fanns, John Swedenmark
Sjón tillbaka med en välskriven pärla
Katastrofstämning i centrum för Sjóns förtätade kortroman om en 16-åring pojke på Island runt 1918.
Den isländske författare som ryms bakom pseuodynmen Sjón är en minst sagt produktiv person. Han har lämnat ifrån sig mängder av låttexter, diktsamlingar och romaner. Efter att ha vunnit Nordiska rådets litteraturpris är han nu tillbaka med en bok som hunnit få flera isländska pris.
...
LitteraturMagazinets recension av Att skriva, Marguerite Duras
Personliga texter av en litterär gigant
"Att skriva" är Marguerite Duras näst sista bok som kom ut två år före hennes död. De fem texterna rör sig i gränslandet mellan essä och novell och handlar delvis om skrivandet och skapandet – men i slutändan mest om Duras själv.
Som en av 1900-talets mest intressanta författare och regissörer är Marguerite Duras redan så aktad av etablissemanget som någon kan kräva – dessutom är...
Anmäl textfel