Senaste recensionerna
Här listas alla LitteraturMagazinets recensioner. De senast inkomna listas överst.
Recensioner
LitteraturMagazinets recension av Erik XIV: Prakt. Drömmar. Mörker, Herman Lindqvist
Herman Lindqvist om en kung med stora visioner
Boken om Gustav Vasas äldste son Erik XIV är rätt så tunn, bara drygt 200 sidor. Författaren Herman Lindqvist vill rätta till många missförstånd om Erik XIV.
Det är alltid segraren som skriver historien och de flesta kommer ihåg hur det gick för Erik, Gustav Vasas äldste son.
Vad minns jag själv från skolan? Erik XIV:s porträtt, naturligtvis. Musikalitet. Karin Månsdotter. Psykisk sjukdom. ...
LitteraturMagazinets recension av Havskatten, Ann Rosman
Överraskande blandning av askungeromantik och mordgåta
Ann Rosman navigerar skickligt mellan romantik i historisk miljö och mord i modern tid. Båda historierna fängslar och de binds samman av Marstrands gamla ståtliga träbyggnader.
Marstrand i början på 1900-talet. Badkulturen är på modet och Oskar II kommer troget varje sommar 1887 till 1907, förutom ett par år, till badorten. Societeten samlas och kvinnorna flockas runt den populära kungen. Här letar man lämplig...
LitteraturMagazinets recension av Stockholm octavo, Karen Engelmann
Spådom, maktspel och kärlek i ett svunnet Stockholm
En utsökt, bra redigerad och väl genomtänkt berättelse som kretsar kring mordet på Gustav III.
När en makthavare mördas uppstår alltid flera konspirationsteorier. I "Stockholm Octavo" framförs en alternativ eller parallell sammansvärjning till händelserna kring mordet på Gustav III. Den amerikanska författaren Karen Engelmann har skrivit en roman, som utspelar sig under 1700-talets senare hälft i Stockholm....
LitteraturMagazinets recension av Hem, Toni Morrison
En krigsveterans krokiga väg hem
Toni Morrison senaste roman ”Hem” handlar om en veteran från Koreakriget och den krokiga vägen hem. Det är en engagerande roman även om den är så kort att den nästan är en novell.
Det är fantastiskt hur författaren kan få in så mycket på så få sidor. Orättvisor, kärlek, sorg och vägen till förlåtelse och sinnesfrid.
Frank Money återvänder till USA fr...
LitteraturMagazinets recension av Grejen med verb, Sara Lövestam
Verb med humor och glädje
"Grejen med verb" är en rolig bok som skapar ett grammatikaliskt kaos i huvudet – i alla fall på den äldre generationen.
Lite svensk grammatik på äldre dar kan inte skada, och jag öppnar med spänning Sara Lövestams bok "Grejen med verb". Kunskaperna är mer eller mindre bortblåsta och förlegade, inser jag ganska omgående när jag läser att tempuset futurum inte längre existerar i svenskan. Ordet "prete...
LitteraturMagazinets recension av Medan mörkret faller, Anna Lihammer
Deckare som ger läsaren både skräckupplevelse och historiekunskap
Tänk dig att vakna upp på ett dissektionsbord. Du är helt medveten om allt, hör och ser – men kan inte röra dig, inte skrika. Så sätts ett instrument i ditt huvud och någon börjar borra. Så inleds kriminalromanen "Medan mörkret faller" av Anna Lihammer.
Jag har en förmåga att sätta mig in lite för mycket i läskigheterna. Den som ligger på dissektionsbordet är prosektor Gustaf Eklund ...
LitteraturMagazinets recension av Rörgast, Johan Theorin
Johan Theorin avslutar Ölandskvartetten med bravur
Efter "Skumtimmen" 2007, "Nattfåk" 2008 och "Blodläge" 2010 kommer nu Johan Theorins avslutande del i Ölandskvartetten. Spänningen är på topp, hela vägen genom boken. "Rörgast" är en ren njutning att läsa!
Den som läst de tidigare delarna i Johan Theorins Ölandskvartett har upplevt hösten, vintern och våren på Öland. I "Rörgast" är det sommar med sol och bad och sommarnattens stämn...
LitteraturMagazinets recension av Den sanna historien om Pinocchios näsa, Leif GW Persson
En mer motbjudande huvudperson får man leta efter
Leif GW Perssons huvudperson, kriminalkommissarie Evert Bäckström, är en mansgris av högsta rang och hans största stolthet i livet är det egna könsorganet, som han kallar Supersalamin.
Evert Bäckström tittar ogenerat på unga flickor genom sina solglasögon och vilar gärna blicken i kriminalinspektör Rogessons urringning. Han köper sex och fyller gärna på kassan utan att låta lagen stå i v&au...
LitteraturMagazinets recension av Fasaden som rämnade, Anna Rodell Dahlberg
Ojämn debutdeckare får knappt godkänt
”Fasaden som rämnade” är författaren Anna Rodell Dahlbergs debutroman i spänningsgenren och försök att skriva en pusseldeckare. Som första deckare får den godkänt, men inte mycket mer. Den är lite för ojämn och något ologisk, men ändå inte helt ointressant.
Trots en lite långsam inledning, så händer det en hel del i den här berättelsen. Men det är först n&aum...
LitteraturMagazinets recension av Under fjärilens vingar, Lena Matthijs
Mörk berättelse om sexuella övergrepp och familjehemligheter
Vilka traumatiska händelser gömmer sig i en människas bakgrund och hur kan en människa förändras av sina upplevelser? Det är temat i Lena Matthijs senaste bok som handlar om poliserna och deras arbete i Borås.
Huvudgestalten är den svårt brännskadade Cecilia. Författaren har byggt upp ett tragiskt livsöde, inspirerad av fall hon mött och hon inte kunnat släppa taget om.
Det här är ingen bok d&...
Anmäl textfel